Col·locades les catorze pilones del nou telecabina de l’estació d’Ordino Arcalís

Un helicòpter ha hagut de contribuir decisivament a instal·lar, aquest dissabte, els sis darrers pilars que quedaven per fixar, degut a què la morfologia del terreny feia impossible l’actuació d’una grua

-
-
El futur telecabina que ha d’unir l’Hortell amb la Coma, dins el domini de l’estació d’Ordino Arcalís ja té la línia de les pilones acabada. Aquest dissabte s’han instal·lat les sis últimes pilones i balancins amb l'assistència de l’helicòpter, ja que la morfologia del terreny impedia que es poguessin muntar amb una grua, com les altres vuit restants. Els treballs de construcció del denominat Telecabina Tristaina avancen segons les previsions. La intenció és que el nou equipament es pugui inaugurar a mitjan desembre.

Aquest dissabte s’ha viscut una de les jornades més trepidants de tot el procés, gràcies a l'espectacularitat que genera el transport de les pilones amb l’helicòpter per fixar-les a les bases. Les maniobres d’heliportatge han començat molt d’hora al matí i s’han perllongat finsmés enllà d’aquest migdia. El procés es fa d’aquesta manera perquè hi ha llocs on el camió grua no arriba i no les pot aixecar. Aquesta és la primera part del projecte del telecabina que s’enllesteix, però les obres no s’aturen: segueix la construcció de les estacions d’arribada i de sortida per procedir a la instal·lació del grup motor, així com del sistema de control, el cable i les cabines.

El Telecabina Tristaina és la gran novetat de les estacions de Vallnord per aquesta temporada. Unirà la base de l’Hortell (1.940 m) amb el planell de la Coma (2.224 m), salvant una distància d’uns 230 m de desnivell. Amb una inversió de al voltant dels sis milions euros, el giny d’última generació podrà trasportar fins a mil esquiadors a l’hora. El model, Doppelmayr D-Line Omega IV-10 SI D, comptarà amb 20 cabines, tot i que la línia té la capacitat per ampliar fins a 31 unitats, el que suposaria el transport de 1.600 persones/hora. Cada cabina té capacitat per a 10 persones, assegudes i amb esquís a dins. La finalitat principal d’aquest telecabina és descongestionar la base de l’estació, distribuint els esquiadors cap a la Coma, deslliurant el pes i la dependència que fins ara tenia el telecadira desembragable de la Basera. 

 

Cal destacar que, tot i que el seu nom fa honor al pic i al circ glacial de Tristaina, el telecabina no arriba a aquesta zona, que romandrà verge i com a itinerari de ‘freeride’. L’accés a l’àrea de Tristaina es podrà continuant fent a través del remuntador específicament destinat a aquesta pràctica, el telecadira de Creussans, per després continuar a peu fins a la zona. Així doncs, des d’aquesta temporada tots els esquiadors de Vallnord Ordino Arcalís podran gaudir del confort d’aquest nou transport. Sobrevolar les muntanyes, passant molt a prop de llocs emblemàtics de l’estació, com l’escultura de la O, per arribar a la monumental àrea de la Coma promet convertir-se en una nova experiència singular.

Comentaris

Trending