Col·lectius feministes dubten que la ‘generalista’ llei d’igualtat pugui donar resposta a les necessitats reals

L’Institut de Drets Humans, Stop Violències i Acció Feminista tracten sobre els drets de les dones i tornen a insistir en la necessitat de despenalitzar l’avortament

Una imatge de l'acte a la sala del centre cultural de la Llacuna.
Una imatge de l'acte a la sala del centre cultural de la Llacuna.
Col·lectius feministes o de defensa de drets de les dones consideren excessivament genèrica la el projecte de llei elaborat pel Govern alhora que lamenten que no faci referència als drets sexuals i reproductius. Tanmateix, Stop Violències, l’Institut de Drets Humans i Acció Feminista reclamen més mitjans per poder desenvolupar una normativa realment adaptable a les necessitats del país.

La sala d’actes del centre cultural de la Llacuna ha estat l’escenari d’un debat sobre el dret de les dones protagonitzat, d’entrada, per la integrant d’Acció Feminista Júlia Martínez-Illescas, la presidenta de l’IDHA, Elisa Muxella, i la promotora i ànima mater d’Stop Violències Vanessa Mendoza. El projecte de llei d’igualtat i la qüestió de l’avortament han centrat bona part de l’acte. I en moltes ocasions s’han lligat totes dues qüestions. Des del públic s’ha lamentat que al Principat hi hagi autoimposada en moltes ocasions la cultura de la por. I el doctor Eric Sylvestre ha posat de relleu una contradicció molt notable: mentre el Codi penal castiga l’avortament la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) cobreix la interrupció de l’embaràs en certs casos.

En una de les moltes coses que han coincidit Martínez-Illescas, Mendoza i Muxella és en les mancances que presenta el projecte de llei d’igualtat. La metgessa integrant d’Acció Feminista ha remarcat, per exemple, que la proposta legislativa no regula la paritat i tampoc es preveu un Institut Andorrà de les Dones. De fet, i com han fet la presidenta de l’IDHA i la màxima responsable d’Stop Violències, en global el text és molt genèric i poc treballat amb dades reals i realistes del Principat.

Muxella, que ha remarcat que sense transversalitat, formació, educació, pressupost, voluntat i transparència no es podrà desenvolupar la llei d’igualtat, ha lamentat la manca de dades per conèixer la realitat de les dones i les famílies. I alhora que ha reclamat un diàleg sincer i transparent amb l’administració, ha exigit també una voluntat política real de voler tirar endavant un projecte com aquest i “no un quedar bé” electoralista. En la qüestió del pressupost per poder fer realitat el que preveu la llei també hi ha coincidit la representant d’Andorra Feminista.

Des d’Stop Violències s’ha indicat que “trobem a faltar estudis d'incidència poblacional per elaborar el projecte de llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació, i dubtem que una llei tan àmplia abraci totes les casuístiques”. Vaja, que hi ha molta diversitat de conductes discriminatòries que no queden recollides i degudament ‘sancionades’ al projecte de llei. Per cert, que Muxella ha alertat que als patis de l'escola cada vegada es tornen a reproduir més els estereotips i rols de gènere: dominància masculina i submissió femenina.

Quant a l’avortament, la presidenta de l’IDHA ha recordat que el comissariat per als Drets Humans de les Nacions Unides ha instat en més d’una ocasió el Govern i el Consell General a despenalitzar-lo. I és que com ha afirmat Vanessa Mendoza, no es tracta de trencar el Coprincipat però tampoc de deixar en mans d’un bisbe, d’un arquebisbe, la vida sexual i reproductiva. Perquè si això succeeix així per motius religiosos, “això és fonamentalisme religiós”.

Comentaris

Trending