Claverol s’haurà d’enfrontar a un judici davant el Tribunal de Corts

La Batllia el va alliberar sense fiança i sense retirada de passaport però evidentment el va processar per apropiació indeguda

-
-
L’expresident de la Fundació Privada Tutelar David Claverol ha pogut dormir aquesta nit al seu domicili del Principat -si així ho ha estimat- després de passar-se la matinada anterior al despatx central de policia en règim de detingut. Està lliure però processat per apropiació indeguda. I haurà de respondre al seu dia, quan escaigui, davant el Tribunal de Corts. Per tant, i parlant planerament, si no hi ha un canvi legal abans haurà de passar com a mínim per la pena de banqueta en haver d’acudir a un judici públic.

Claverol va presentar-se dilluns a la tarda-vespre a la seu policial acompanyat del seu assessor legal i sabedor que hi havia una ordre de recerca i captura nacional. Des de mitjan agost, quan va esclatar tot l’afer, que l’expresident de la fundació era a Espanya, on inicialment i almenys formalment havia anat a passar uns dies de vacances en una residència familiar a la Costa Daurada. Dilluns va quedar detingut i en espera de passar a disposició judicial.

Com ja va avançar l’Altaveu anit, poc després de les 6 de la tarda Claverol va ser traslladat des de l’edifici de l’Obac fins a la seu de la Justícia per tal de prestar declaració davant el batlle de guàrdia, Manuel Santolària. La declaració no va ser especialment llarga però del contingut de la mateixa no n’ha transcendit cap detall. Això sí, fonts judicials han assegurat que vers les 10 de la nit Claverol va recuperar la plena llibertat, processat, això sí, però sense que se li imposés cap fiança ni se li retirés el passaport.

El delicte que se li imputa està tipificat amb penes d’entre un any i cinc anys de presó, amb la qual cosa segons la legislació vigent no se li pot aplicar una ordenança penal

A efectes legals, no té cap mena de transcendència, segons les fonts, que l’home hagi trigat gairebé quatre mesos a presentar en seu judicial. A la fundació només va donar algunes explicacions sobre la distracció dinerària via correu electrònic i sempre mostrant moltes evasives i oferint compromisos que mai no va complir a excepció feta, una vegada ja el cas en mans de la fiscalia, del fet que el seu entorn familiar diposités els 23.000 euros que, en xifres rodones i en diverses disposicions, hauria sostret.

Com que el delicte d’apropiació indeguda està tipificat amb pena de presó d’entre un any i cinc anys, no es pot resoldre, ara per ara, amb un judici ràpid, és a dir, a través d’una ordenança penal que només preveu enjudiciar casos de fins a quatre anys de reclusió i, per tant, si no canvia la legislació, haurà de sotmetre’s, quan escaigui, a un judici davant el Tribunal de Corts. També és cert, però, que la coalició governamental té en ment la tramitació d’una modificació legislativa per permetre ordenances penals en casos per als quals el Codi penal preveu condemnes superiors a quatre anys. La Fundació Tutelar descarta presentar-se com a acusació particular

El ministre de Justícia i Interior i patró de la Fundació Privada Tutelar, Josep Maria Rossell, ha descartat que l'esmentada entitat es personi com a acusació particular en el 'cas Claverol'. Rossell ha afirmat que la fundació ja va fer en el seu moment la feina de denunciar a la fiscalia les irregularitats detectades i que una vegada retornats els diners aparentment sostrets, ara li pertoca al propi ministeri públic, en l'exercici de l'acusació, i després als tribunals decidir si l'expresident de la fundació mereix algun tipus de condemna. Rossell ha afirmat que personalment es quedava l'opinió sobre les decisions judicials pronunciades les darreres hores sobre Claverol i que com a ministre no li pertoca pronunciar-se sobre la qüestió. 

Comentaris (2)

Trending