Clam contra “l’ofensa” de l’increment de càrrecs polítics

El PS i terceravia, però també molts dels sindicats de l’administració critiquen l’estructuració del Govern amb dotze ministres i dotze secretaris d’Estat

El president i líder parlamentari del PS, Pere López, en una compareixença per valorar l'estructuració governamental.
El president i líder parlamentari del PS, Pere López, en una compareixença per valorar l'estructuració governamental.

L’oposició parlamentària i molts dels sindicats de l’administració han carregat aquest dijous contra l’anunci del Govern d’estructurar els primers nivells de l’administració amb dotze ministres i dotze secretaris d’Estat, una xifra rècord i que suposarà, ja admès pel ministre portaveu, Èric Jover, un increment de la despesa quant a càrrecs de designació política. El PS ho troba una “ofensa al ciutadà” mentre que terceravia ja ha sol·licitat que se li faciliti una comparativa de la despesa del ‘nou Govern’ amb el que suposava just el que hi havia fa tot just uns pocs mesos.

El president i líder parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha lamentat que l’estructuració governamental sembla que respongui més “a donar llocs a persones vinculades” als partits que sustenten el pacte de govern que no pas “a una necessitat real”. López considera que el fet d’estirar fins al màxim el nombre de ministres possible i afegir-hi, a més, dotze secretaris d’Estat “al nostre entendre és una veritable ofensa cap als ciutadans”.

El conseller general ha fet una repassada als darrers executius per recordar que mai hi havia tants als càrrecs polítics. I per recordar que les secretaries d’Estat solen complementar “alguns espais” que amb un ministeri ampli algunes vegades no es poden cobrir directament des del ministre de forma directa. Però havent-hi el nombre màxim de ministeris sembla complicat que calgui complementar tant, ha vingut a dir un López, que ha criticat que en alguns casos sembla que ministre i secretari d’Estat repeteixi les mateixes funcions.

Pere López ha explicat que s’esperaran a l’estructuració definitiva del Govern abans de fer cap demanda d’informació sobre la qüestió, perquè no està segur, segons el parlamentari, que la xifra de 24 alts càrrecs de designació política sigui la definitiva. En canvi, el conseller general lauredià Josep Majoral, en nom de terceravia Unió Laurediana, ja ha entrat aquest dijous mateix una petició d’informació per tal que el Govern respongui per escrit diverses qüestions de naturalesa comparativa en matèria de despesa.

Majoral ha afirmat a través de les xarxes socials que "ens preocupa el desgavell de càrrecs i l’impacte pressupostari que se’n deriva. Per això avui hem entrat des de tercera via una pregunta  per conèixer l’abast i detall dels nombrosos nomenaments dels darrers dies”. Demana la formació d’origen lauredià una comparativa entre el Govern actual i el que va acabar la legislatura passada. Nombre de ministres, de secretaris d’Estat, salari global mensual brut, salari anyal agregat i objectius que motiven l’increment del nombre de secretaries d’Estat.

 

També sindicats de l’administració han denunciat la seva consternació, per dir-ho d’alguna manera, per l’increment tant substancial d’alts càrrecs. “Després es culpabilitza el funcionariat de l'elevada despesa en personal i se'ns enfronta al treballador del sector privat, però la majoria de nosaltres tenim un salari similar al del privat”, recorden, per exemple, des del sindicat de funcionaris de l’administració general (Sipaag). El sentiment d’aquest col·lectiu, segons diverses fonts sindicals, és força compartit a l’administració.

 

Comentaris (9)

Trending