Cinca vaticina fusions bancàries i admet una fuita de dipòsits encara que "no alarmant"

Comentaris

Cinca vaticina fusions bancàries i admet una fuita de dipòsits encara que \"no alarmant\"
Cinca vaticina fusions bancàries i admet una fuita de dipòsits encara que \"no alarmant\"

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, admet que la plaça financera andorrana ha perdut clients i vaticina fusions bancàries en breu. “Els propers dos o tres anys hi haurà moviments.” Cinca i Gilbert Saboya, ja més com a responsable d’Economia i Innovació que no pas com a titular d’Exteriors, són els dos grans protagonistes d’un reportatge de quatre pàgines que publica ‘Cinco Días’, el periòdic econòmic, en la seva edició d’aquest cap de setmana. L’especial, gairebé un publireportatge a mode de presentar la suposada nova Andorra, s’engloba sota un titolet genèric anomenat ‘la fi d’un paradís fiscal’.

En el text central del reportatge s’hi reflexiona sobre els canvis experimentats pel Principat d’ençà de l’arribada de Demòcrates per Andorra (DA) al Govern i la reforma fiscal i econòmica que va comportar. També la gestió de la crisi financera derivada del ‘cas BPA’, la mort del qual, mantenen per exemple Cinca però també el president del consell d’administració de l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), era inevitable arran de la nota del FinCEN. “Intentar aclarir si això -les acusacions de l’agència depenent del departament del Tresor americà- és més o menys cert, ja ho faràs, però aquesta entitat ha mort, no pot operar més”, diu Cinca en un moment de l’entrevista que se li fa.

El titular de Finances i el d’Exteriors ja promocionant la nova destinació que tindrà d’aquí un mes i mig són protagonistes d’entrevistes específiques. Curiós que Saboya pràcticament no parla, de fet, gairebé no se’n parla enlloc de les quatre pàgines del reportatge, de la negociació amb la Unió Europea. De fet, una de les poquíssimes referències la fa el futur titular d’Economia i Innovació per molt que li pesi al cap de Govern, Toni Martí, quan diu que “la negociació amb la UE ens ha de garantir que aquesta transformació -l’atracció de nous nínxols d’impuls econòmic- la poden sustentar els sectors tradicionals. El turisme continuarà sent de forma duradora la principal activitat”.


El titular de Finances i Gilbert Saboya com a ministre d'Economia i Innovació 'in pectore' protagonitzen un 'megareportatge' a l'edició de cap de setmana de l'econòmic espanyol 'Cinco Días'


Els dos ministres, d’una manera o altra i segons diverses fonts, es juguen les seves cartes com a possibles candidats a rellevar Martí com a líder demòcrata en la propera contesa electoral. Més encara, algunes fonts han assegurat que l’enrenou generat per la voluntat de Saboya de deixar Exteriors però exigint mantenir-se en el gabinet l’hauria distanciat més encara del cap de Govern -quan el lauredià va començar a fer moviments postulant-se per a la successió Martí ja no ho va veure bé, i d’això en fa molts mesos- i aniria més del bracet del responsable de Finances. És clar que Saboya marca ja el camí del que seran els propers mesos una vegada agafi les regnes del nou departament d’Economia i Innovació. Aparicions constants i vendre i vendre i vendre.

En l’entrevista a Cinca, el responsable de Finances diu, per exemple, que “en termes de secret bancari que històricament hem entès ja no existeix” a Andorra. Justament, en l’altra entrevista, la de la qual n’és protagonista Saboya, el futur titular d’Economia i Innovació, perquè parla més en virtut d’aquesta futura responsabilitat que no pas de l’actual, explica que “per la desaparició del secret bancari havíem de fer que emergissin nous sectors”.

El ministre de Finances explica que fa ja molt temps que els bancs del Principat van iniciar un procés d’internacionalització que seguirà i més i tot. “No descartem que en un temps prudencial hi pot haver fusions per agafar més cos, més muscle, per afrontar aquesta internacionalització. En els propers dos o tres anys hi haurà moviments”. Jordi Cinca respon amb un “segurament” quan se li demana si hi ha hagut una fuita de clients de la plaça financera andorrana. “No ha estat alarmant, perquè aquest procés -el canvi de normativa- ha estat transparent”, matisa. I hi afegeix: “Segur que hi ha gent que se n’ha anat, però no ha estat que la banca andorrana s’hagi quedat al 50% del que era en dos anys.”


De les negociacions amb la UE pràcticament no se'n parla i el portaveu del Govern afirma que VallBanc opera "amb normalitat" oblidant-se dels problemes amb la renda variable


El titular de Finances parla del ‘cas BPA’ i afirma, de manera desproporcionada, que “és l’equivalent a que d’un dia per l’altre et diguin: ‘demà tancarem el Santander’. El xoc és bestial”. En una comparativa exacta, el pes de Banco Santander a Espanya equivaldria a Crèdit Andorrà i no pas a Banca Privada d’Andorra (BPA). Però tan hi fa. També se li demana a Cinca per l’aterratge al Principat de JC Flowers i afirma que el fet que “un fons americà, enorme, reconegut, s’interessi per establir-se a Andorra és una bona notícia”. Cinca explica que VallBanc “opera amb normalitat”, sense esmentar que un any llarg després de començar a funcionar ni pot treballar amb dòlars ni ha pogut recuperar la renda variable encara travada a Credit Suisse.

De la seva banda, Saboya explica coses tan innovadores com el fet que “vam diagnosticar que el nostre model (econòmic) tradicional s’estava esgotant” i que, en conseqüència i veient les virtuts del país, la nova Andorra s’ha de basar en tres nous pilars: la salut i el benestar; l’educació; i les noves tecnologies. Amb 40.000 llits per rebre visitants, un entorn privilegiat i una “vocació de serveis ‘wellness’” era obligat, ve a dir Saboya, apostar per “serveis sanitaris d’alta qualitat”. L’entorn “plurilingüístic i multicultural” d’Andorra porten a haver-se de recolzar, també, en l’educació. Finalment, “la innovació ha de ser una palanca sobre la qual puguem guanyar competitivitat”.

Comentaris

Trending