Andorra se suma a la crida per garantir que les vacunes arriben a tot el món

Xavier Espot concideix amb Emmanuel Macron, Pedro Sánchez i altres mandataris a l’hora de defensar un tractat internacional de pandèmies que garanteixi la cooperació entre tots els Estats i, sobretot, l’accés a “tractaments i solucions mèdiques”

Macron, durant la seva intervenció en l'acte.
Macron, durant la seva intervenció en l'acte. Cimera Iberoamericana

La vacunació és la solució per superar definitivament la pandèmia del coronavirus. I si es vol que la recuperació sigui global, la campanya de vaccinació també ho ha de ser. Així ho han posat en relleu diferents líders internacionals que han participat en una taula rodona sobre la qüestió com a acte previ a la Cimera Iberoamericana. Tant el cap de Govern, Xavier Espot, com el president francès -i Copríncep d’Andorra- Emmanuel Macron, ha coincidit en assenyalar que cal un marc de cooperació “més solidari” per garantir que els fàrmacs arribin a tots els països, posició compartida per altres mandataris

Tots dos han participat en l’acte, sota el títol ‘Reforma i enfortir el sistema de salut mundial per a una millor resposta davant futures pandèmies’, juntament amb els presidents Sebastián Piñera (Xile), Carlos Alvarado (Costa Rica), Pedro Sánchez (Espanya), el primer ministre portuguès, Antonio da Costa, i la Secretària General Iberoamericana, Rebeca Grynspan. Tots han coincidit a assenyalar que sense una campanya de vacunació que pugui immunitzar la població de tots els països la pandèmia continuarà sent un perill. En definitiva, “no estarem segurs fins que tots estiguem segurs”, com han repetit en les seves intervencions. Per això, han reclamat que cal avançar cap a un tractat internacional de pandèmies.

En aquest sentit, Espot, que ha introduït el diàleg, ha reclamat que cal “un marc de cooperació internacional més sòlid i solidari”. També ha demanat “esforçar-nos” per poder “fer realitat allò d’una salut per a tothom”. Sobre el tractat de pandèmies, ha destacat que “ha de centrar-se en la detecció de noves malalties”, però sobretot “garantir l’accés universal a tractaments i solucions mèdiques”.

trobada salut cimera iberoamericana 2
Pedro Sánchez, durant la seva intervenció, escoltat per la resta de participants.

L’al·locució de Macron ha estat molt similar. “Hem de vacunar el màxim de població”, ha exigit i, per això, “hem de cooperar en les polítiques de vaccinació”. I és que, ha avisat, “només podrem sortir de l’epidèmia amb la col·laboració en aquest àmbit”. En aquest sentit, ha posat en relleu la importància de tenir “estructures fortes” en una clara referència a l’Organització Mundial de la Salut, a qui ha reclamat que “sàpiga coordinar”. El president francès ha parlat obertament “d’estructurar i impulsar un multilateralisme vaccinal eficaç”.

Emmanuel Macron ha parlat obertament de la necessitat “d’impulsar un multilateralisme vaccinal eficaç”

La resta de mandataris participants en la taula rodona han defensat postures similars. En aquest sentit, el president de Portugal ha estat contundent: “no hi ha dret que hi hagi països tinguin la capacitat d’assegurar la vacunació de la seva població i altres no”. Per això, ha remarcat la convicció que “cal un tractat que asseguri que tots contribuïm a una cadena global de producció”.

Per la seva banda, Sánchez ha recordat les dificultats de subministrament de material sanitari en les primeres setmanes de la pandèmia. També ha posat en relleu que serà necessari també apostar per “compartir informació i coneixement” entre països. “Impulsar mecanismes de comunicació transparents i d’intercanvi de dades”, fet que, ha destacat, també hi figuraria en el tractat defensat durant l’acte.

Des de Costa Rica, Carlos Alvarado ha lamentat que el programa Covax només tingui accés “a una quarta part de totes les vacunes” quan, en canvi, “és qui arriba als països més pobres”. A banda, ha denunciat que només ha recaptat una tercera part dels fons necessaris per poder complir el seu comés. I ha alertat que “per una recuperació global, no hi haurà seguretat fins que tots estiguem vacunats”, posició similar a l’expressada pel xilè Piñera.

Comentaris (2)

Trending