Canvis legals per poder restringir la mobilitat interna

El Govern hauria de tancar en breu la llei òmnibus que permetrà als sanitaris cobrar el 100% en cas de baixa i suposarà ‘noves obligacions’ per a empresaris, assalariats o propietaris d’immobles

Ciutadans per l'avinguda Meritxell aquest dilluns.
Ciutadans per l'avinguda Meritxell aquest dilluns.
El Govern treballa en una llei per desenvolupar l’Estat d’alarma i excepció que contempla la Constitució però que mai no s’havia considerat necessari preveure legalment. El text hauria de ser enviat tan aviat com sigui possible cap al Consell General per tal de poder restringir si cal la mobilitat interna al país, una mesura que Espanya ja està aplicant. D’aquesta manera es podria obligar tothom qui es cregui oportú a estar-se al domicili.

Aquest és un dels textos legals amb els que treballa l’executiu a contra-corrent davant la crisi del coronavirus. També s’ha d’acabar de concretar el decret que establirà el tancament gairebé total. El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, ha afirmat que no s’atura legalment del tot l’activitat ja aquest dimarts per donar marge als sectors econòmics i les empreses a reorganitzar-se. Un altre text en curs d’elaboració és la llei òmnibus que ha de suposar la modificació de tot un conjunt de normes encarades a modificar les condicions laborals i econòmiques per poder fer front a la davallada de poder adquisitiu i de generació de riquesa que experimentarà el país arran dels efectes de la pandèmia. 

Eric Jover ha donat algunes pinzellades sense acabar de concretar encara res del tot. Això sí, ha deixat clar que les persones que s’hagin de confinar a casa obligatòriament pel virus es consideraran baixa per accident laboral i podran cobrar el 66% del seu salari des del primer dia. També els professionals sanitaris que causin baixa estan a primera línia de front cobraran la totalitat del sou des del primer moment.

Els tres sistemes educatius tanquen un document per poder donar materials als escolars i mantenir al màxim la normalitat mentre duri el confinament

Hi haurà mesures per als autònoms i s’adoptaran decisions per poder assegurar el 100% del salari dels treballadors ajudant alhora les empreses. La co-responsabilitat que ha esmentat en diverses ocasions Jover, que també ha explicat que també es veuran afectats per les decisions que s’estan acabant de plasmar en un document els propietaris d’aquells locals comercials que els empresaris estan llogant per desenvolupar la seva activitat econòmica.

El titular de Finances també ha explicat que s’hauran de reajustar tant el marc pressupostari com el propi pressupost per al 2020, que justament ha estat publicat aquest dilluns en un BOPA extraordinari. L’administració, alhora, es reorganitza per poder actuar només en mode de serveis mínims i, d’aquesta manera, també preservar els funcionaris per poder assegurar aquests mínims o, fins i tot, altres funcions.

Jover, que com el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, compareixen malauradament dos cops al dia davant la crisi generada pel Covid-19, no ha estat gaire concret amb res. Ha explicat que hi ha un grup del ministeri d’Afers Exteriors treballant per buscar solucions perquè els temporers forans puguin marxar i també ha explicat que vista com està la situació, és preferible que els andorrans que estiguin a fora “retornin al país”.

El portaveu governamental també ha parlat del document a tres bandes que han subscrit els responsables dels tres sistemes educatius per “mantenir la màxima normalitat” entre la població escolar donant “elements per poder educar els nostres joves” mentre durin les mesures de confinament. En aquest sentit, a través dels diferents canals amb què opera normalment el ministeri d’Educació es publicitaran els materials o les instruccions acordades.

Comentaris (3)

Trending