Campanya a favor de la protecció de les cases pairals a partir d’un cas concret d’Escaldes

Casa Trenella porta a change.org el seu malestar perquè la construcció d’un edifici d’habitatges taparà la façana del seu immoble, catalogada a nivell comunal

-
-
Casa Trenella, al nucli històric d’Engordany, ha posat en marxa a través de la plataforma virtual change.org una campanya que s’acosta al miler de suports en pro de les cases pairals del Principat però que té com a excusa la seva pròpia experiència. Denuncien que la construcció d’un habitatge plurifamiliar de dotze metres d’alçada taparà totalment la façana de l’edifici que data del 1874 i que està, la façana només, catalogada a nivell comunal.

La qüestió es va debatre àmpliament fa uns mesos durant una llarga sessió de comú a Escaldes en què la representant del PS, Cèlia Vendrell, va posar sobre la taula la qüestió i va denunciar el dany urbanístic i històric que comportava la decisió de permetre la construcció de l’esmentat bloc d’habitatges. Va quedar clar durant la sessió, però, que el comú havia atorgat tots els països de manera regular i que al seu dia, quan es va redactar el pla urbanístic, ningú va veure res irregular en allò que es proposava. Ara Casa Trenella pretén fer avinent el seu malestar i adreçar la reclamació, que no deixa de ser que s’aturi l’obra, que ja està en marxa, al comú d’Escaldes, la comissió tècnica d’urbanisme (CTU) i el Govern.

En la seva reivindicació, els promotors de la campanya exposen que “avui en dia, a Andorra, cada vegada queden menys cases pairals ben conservades” i que “és important preservar l’essència tan característica i especial d’Andorra i els seus orígens”. A partir d’aquí recorden que un dels exemples “és el cas de Casa Trenella. Aquesta casa pairal, data del 1874 i consta dins del catàleg comunal amb el codi EDI-19 que en destaca  la seva façana del Segle XIX. A més a més, també forma part integrant del conjunt arquitectònic d’Engordany també protegit pel dit catàleg comunal”

Es remarca en la petició a change.org que en l’actualitat ja està en marxa el projecte de construcció dels habitatges unifamiliars “a tan sols un metre d’aquesta emblemàtica façana, que la tapa totalment. Tot això, perjudica molt el casc antic d’Engordany”. I conclou que el comú d’Escaldes-Engordany “ha autoritzat aquesta obra. Això demostra la poca sensibilitat que té envers les cases pairals de la parròquia. El patrimoni cultural del nostre país necessita l’ajuda de tothom. Això no es pot permetre, protegim junts el nostre patrimoni”.

El president de Velles Cases Andorranes, Claude Benet, ha estat un dels que ràpidament s’ha afegit a la iniciativa i a través de les xarxes socials ha explicat que honorant el càrrec que ostenta en l’esmentada associació, “no em puc quedar indiferent i demano a les autoritats, comú d'Escaldes primer, ministeri de Cultura, de reaccionar i a la ciutadania de firmar aquesta petició que trobo molt assenyada. No podem deixar que l'especulació immobiliària malmeti el patrimoni cultural”.

Comentaris (5)

Trending