La nova síndica fa una crida a “bastir grans pactes d’Estat” per fer front als reptes i té un record pel Pas

Roser Suñé emmarca el seu primer discurs en el fet de ser la primera dona en el càrrec, ser andorrana de primera generació i, alhora, remarca la pluralitat política representada al Consell

-
-
La nova síndica general, la primera dona en la història en assumir el càrrec, Roser Suñé, ha fet una crida a “bastir grans pactes d’Estat” per poder afrontar i superar els reptes “socials, d’identitat i també econòmics i de competitivitat” que s’ha de fixar el Principat. Suñé, que ha tingut un record pels habitants del Pas de la Casa, ha emmarcat el seu primer discurs en el fet, justament, del fet de ser dona i, també, andorrana de primera generació. Alhora, ha remarcat la pluralitat política representada al Consell General.

Suñé ha esdevingut síndica juntament amb la canillenca Meritxell Palmitjavila, que serà la subsíndica, sumant els suports de la seva formació, Demòcrates, més els de Liberals i Ciutadans Compromesos. Els consellers socialdemòcrates han donat suport a la seva proposta de Sindicatura, conformada per Rosa Gili i Judith Salazar. En una sessió constituent presidida per la consellera canillenca de més edat, la ja esmentada Palmitjavila, i el parlamentari més jove de tota la cambra, el socialdemòcrata Roger Padreny, també s’han escollit els secretaris. El liberal Ferran Costa ha obtingut 17 vots i la socialdemòcrata Susanna Vella n’ha recollit set. En les dues votacions terceravia ha votat en blanc.

Com sol ser de costum en l’inici de cada sessió, l’emotivitat i certes notes anecdòtiques -la intensitat en algunes salutacions, per exemple- han marcat la cerimònia celebrada a la històrica Casa de la Vall que també és evident que en jornades com la d’avui queda petita. Després de les votacions i els abillaments amb la vestimenta tradicional, s’ha pres jurament a tots els consellers, començant per la síndica general i la subsíndica, seguint pels dos secretaris de Sindicatura i continuant, posteriorment, per la resta de parlamentaris per ordre alfabètic.

Terceravia ha votat en blanc tant en l'elecció de síndiques -Meritxell Palmitjavila acompanya Suñé- com en la tria de secretaris; DA, Liberals i Ciutadans Compromesos han sumat junts

Suñé, com ja havia fet anteriorment Palmitjavila en designar-la síndica, ha destacat en primer lloc el fet de ser la primera dona en ser nomenada síndica general. “No puc sinó sentir-me agraïda i altament honorada”, ha afirmat, tot indicant que se sentia “agraïda” de desafiar la tradició com ho van fer aquelles primeres dones que van reclamar “la igualtat” i el dret a vot. Dones “valentes”, ha remarcat. Suñé ha assegurat assumir el càrrec “amb respecte i responsabilitat” tot recordant el fet de ser “andorrana de primera generació” que van fer d’Andorra la seva “Ítaca particular”. La nova síndica ha remarcat que el Principat ofereix oportunitats a tothom independentment del seu origen i en aquest sentit, com a anècdota personal, ha explicat que essent nascuda al barri antic d’Andorra la Vella, Casa de la Vall havia estat escenari dels seus “jocs i aventures” d’infància. Per tant, Casa de la Vall és “l’indret on tot comença”.

Roser Suñé ha agraït el traspàs de poders fet amb Vicenç Mateu i Mònica Bonell i ha assegurat que servirà “amb lleialtat” tant el país com tots els consellers generals, tot mirant que “el treball sigui fluid”. A partir d’aquí la nova síndica general ha ressaltat el “nou escenari polític” que ha deixat les eleccions del 7 d’abril, amb un Consell General amb cinc forces polítiques diferents que demostra “la pluralitat” del país alhora, però, havent de treballar perquè Andorra avanci “com una sola”.

La síndica general ha advocat perquè la cambra parlamentària sigui “la seu del debat i la reflexió” i que “el diàleg” sigui el fil conductor “primordial” d’una tasca legislativa que hauria de portar a “bastir grans pactes d’Estat” per afrontar els “reptes socials, d’identitat i també econòmica i de competitivitat” que té fixats el país. Tot remarcant que els ara ja parlamentaris són “hereus d’una llarga tradició” i “humils servidors d’Andorra”, i abans de deixar anar un contingut “visca Andorra”, qui ha estat diplomàtica i ministra d’Educació ha volgut mostrat el “suport als habitants del Pas de la Casa” tot recordant que viuen dies difícils.

Comentaris (9)

Trending