Almenys 192 temporers argentins es quedaran sense diners a mitjans de mes

El grup varadorsenandorra ha enviat a l’ambaixada de Madrid una carta reclamant “respostes” a la seva situació i avisant que hi ha un nombre important de persones en risc tant sanitari com econòmic

L'ambaixada d'Argentina a Madrid, on s'ha dirigit la carta.
L'ambaixada d'Argentina a Madrid, on s'ha dirigit la carta.

El grup varadosenandorra ha fet arribar una carta a l’ambaixada d’Argentina a Madrid on exigeixen que se’ls faci arribar diferent tipus d’informació sobre el procés que se segueix per repatriar-los cap al seu país d’origen. En l’escrit, a banda, faciliten dades sobre els compatriotes que es poden trobar en situació de dificultat al Principat, aconseguides després d’una enquesta fet amb un formulari als seguidors del compte. Fins a 192 persones haurien afirmat que, a mitjans de mes, es quedaran sense diners.

L’escrit està dirigit a les diferents autoritats diplomàtiques de la legació a Madrid i ho fa “en representació dels 2.200 varats a Andorra” tot reclamant “una resposta clara i precisa”. Tot i comprendre “la situació extraordinària” causada per la crisi del coronavirus”, lamenten la “constant incertesa i desinformació per part dels nostres representants a l’exterior”, tot indicant que, ja que el Principat no té consolat directe, han de dependre del de Barcelona que “manifesta públicament estar desbordat”.

Entre altres informacions, reclamen que se’ls digui quan estarà habilitada la venda de passatges a Aerolíneas Argentinas. En concret, demanen “un cronograma de repatriació”, ja que “és de gran urgència per poder comptar amb la possibilitat de planificar i gestionar en el temps l’ús dels nostres limitats recursos”. També volen que es realitzin gestions per “poder retornar als vols de les aerolínies de bandera d’altres països que estan posant aeronaus perquè puguem tornar i que, fins ara, estan sortint buits”.

A través del compte d'Instragram, s'ha fet una enquesta a la qual han contestat fins a 319 temporers explicant la seva situació

El grup també ha recopilat informació dels argentins que es troben atrapats a Andorra. Ho ha fet via un formulari que haurien completat 319 persones. Així d’aquests, 192 -és a dir, més de la meitat dels que han contestat- asseguren que a mitjans d’abril es quedaran sense diners. A més, 74 expliquen que han hagut d’anar a viure a casa de coneguts perquè no tenen per pagar allotjament i 33 asseguren que s’han quedat sense diners i que ni tan sols tenen possibilitat de rebre’l des de l’Argentina. 11 afirmen estar allotjats gràcies a l’ajuda facilitada pel Govern.

En l’àmbit de la salut, 24 avisen que requereixen medicació especial i 40 que tenen malalties com asma, atacs de pànic, ansietat o trastorns psicològics. Alerten també de la presència al país d’una dona amb un embaràs complicat i d’onze amb problemes respiratoris.

A banda de les persones que, pel grup, s’han de considerar vulnerables, la gran majoria dels participants en el sondeig lamenten no tenir “resposta” a la petició per entrar al programa d’ajuda impulsat pel govern de la Casa Rosada. Afirmen que la situació és “d’abandonament, desemparament i incertesa”. Molts tenen “temor a estar exposats al perill de contraure la malaltia”.

Per últim, denuncien que “preocupa la manca de suport per part de l’estat argentí i de les ambaixades” i afirmen que, per ara, “les úniques ajudes que s’estan rebent són per part del Govern andorrà i de les institucions com Càritas i altres ONG”. Per això, exigeixen “una resposta sobre l’ajut que el nostre país brinda garantint l’allotjament, l’alimentació, assistència mèdica i sanitària i tota altra necessitat bàsica”.  

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending