"S'ha de trencar les estructures per aconseguir les mateixes oportunitats"

Els plans d'igualtat a les empreses seran obligatòries a partir dels 50 treballadors, mentre que les més petites hauran de fer esforços perquè els dos sexes tinguin les mateixes oportunitats

La ministra Pallarés amb Geronès i Pichot.
La ministra Pallarés amb Geronès i Pichot.

Bretxa salarial i digital, segregació horitzontal i vertical són els principals punts de desigualtat entre els homes i les dones i que es vol reduir amb la llei d'igualtat efectiva que ha d'entrar aviat en vigor. El text obligarà a les empreses de més de 50 treballadors a tenir un pla d'igualtat de forma obligatòria, mentre que les petites se'ls hi reclamarà esforços.

La llei d’igualtat efectiva entrarà ben aviat, però des d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, la ministra Judith Pallarés, va fent pinzellades sobre el text amb els sectors de la societat. El pla d’igualtat de les empreses era l’eix central de la taula rodona d’aquesta tarda on ha quedat palès les diferencies en àmbits com la bretxa salarial, la bretxa digitals, els estereotips o les segregacions verticals i horitzontals i que, molt sovint marquen un sostre del desenvolupament de la dona en matèria laboral.

Començant amb la frase “la formació de les dones és superior, però no es trasllada al mercat laboral”, l’assessora de la llei d’igualtat, Mònica Geronès, ha anat desgranat els diferents punts que marquen aquesta diferència entre els dos sexes i que passen pel salari, la bretxa digital, l’accés a càrrecs directius,  la segregació horitzontal i vertical, entre altres.

Sobre la diferència salarial, Geronès, a Andorra aquesta bretxa se situa entorn el 25% i que demostren que el salari mitjà d’un home és de 2.600 euros, mentre que el de la dona baixa fins als 1.900. Una diferència que encara augmenta més en els càrrecs directius on aquesta percepció monetària es “negocia i les dones no acostumem a negociar”. Aquest no és l’únic aspecte més visible d’aquesta desigualtat, sinó que també queda palès en el nombre de càrrecs directius ocupats per un i altre sexes i que, majoritàriament, és predominat pel masculí.

Per intentar canviar això, com ha emfatitzat l’assessora s’ha de treballar des de la infància “educant en la igualtat i en la diversitat, fugint del sexisme”. En aquest sentit, s’ha referit l’educació cap a on s’encaminen els nens i les nenes que són diferents i que provoca una segregació horitzontal que fa que “les professions amb majoria femenina està menys valorada” o la manca de referents femenines en posició de càrrec.

D’altra banda, la directora general de Talent Senior, Montse Pichot, ha ressaltat els punts més positius del text legislatiu i que obligarà a les empreses més grans de 50 treballadors a tenir un pla d’igualtat, mentre que les més petites que hauran de fer esforços perquè els dos sexes tinguin les mateixes oportunitats.

Finalment, totes les parts han animat a continuar treballant per assolir aquesta igualtat i trencar aquesta estructura invisible que no permet a les dones progressar ni tenir les mateixes oportunitats en àmbit laboral.

Etiquetes

Comentaris

Trending