Potenciar pisos amb serveis, una de les accions del Pla Nacional Sociosanitari

Afers Socials ha presentat tot un seguit d’enquestes i conclusions respecte a les necessitats de la gent gran, malgrat que es tracta d’una proposta i encara queda molta feina per tancar-ho completament

Un instant de la compareixença d'Afers Socials.
Un instant de la compareixença d'Afers Socials.

Durant la compareixença de la ministra d’Afers Socials, Judith Pallarés, s’ha presentat un nou Pla Nacional Sociosanitari per a la gent gran. No està encara tancat, no es tenen plantejats certs pressupostos i recursos, bàsicament, una proposta. Però sí que estan definides certes línies d’acció. Un dels objectius pràctics és potenciar aquells recursos que les persones tenen més necessitat o que més reclamaven. Entre ells, i dintre d’un conjunt de fins a 18 accions, es troba potenciar i augmentar el nombre de pisos amb serveis.

En gener de 2021, el ministeri comença a treballar en un Pla Nacional Sociosanitari per a la gent gran. El primer pas va estar, com és lògic, recollir dades entre les persones de més de 70 i 80 anys del país. Sobretot, quines són les seves necessitats, els factors de risc i els que poden determinar la seva situació. Entre les reclamacions que més es van presentar estava el tema de l’habitatge. Sobretot, la demanda de potenciar els habitatges amb serveis que no pas les residències. Es va fer palès que la gent gran, principalment, aquells que tenen certa autonomia, era urgent que poguessin continuar a un espai en què continuessin sent-ho.

Actualment, aquest servei és bastant minso al país. De fet, únicament hi ha tres persones que viuen a un habitatge d’aquestes característiques a Ordino. Pallarés ha assegurat que “és un servei poc conegut, s’ha de crear i encara no sabem la realitat de la demanda”, per tant, “no tenim un límit encara”. Són molts els aspectes que s’haurien de valorar per poder oferir aquesta mena de pisos. D’una banda, la ubicació seria clau. Al final, es tracta d’un habitatge que hauria de poder complementar-se amb altres serveis, fent que les persones estiguin ateses al seu domicili. Així mateix, s’han de marcar i reglamentar els criteris de selecció, “és una qüestió que en altres llocs funciona molt bé”.

D’altra banda, un dels temes que també s’ha presentat, i que la ministra ha remarcat que s’espera que es pugui portar a terme aviat, ha estat la creació d’una xarxa que permeti que les persones estiguin ateses les 24 hores del dia. D’aquesta manera, s’haurien de combinar el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), amb altres com les llars o els centres de dia. “És una persona que no marxa a un pis tutelat, però que fa ús dels serveis”, ha explicat Pallarés. En aquest sentit, es tracta de cobrir totes les necessitats que tingui i que quedin completament ateses.

“Seria ideal que estiguessin a totes les parròquies, que l’atenció que ofereixen es pogués augmentar de forma significativa i així comptar amb més places”

Dintre d’aquest servei d’atenció integrada, de forma que es complementin entre diversos, seria clau que els comuns tinguessin centres de dia. Actualment, hi ha a Canillo i a Sant Julià, però no són, ni de lluny, suficients per poder abastir totes les persones grans del país. “Seria ideal que estiguessin a totes les parròquies, que l’atenció que ofereixen es pogués augmentar de forma significativa i així comptar amb més places”, ha explicat la cap d’àrea sociosanitària, Montserrat Gil. En aquest sentit, Pallarés ha remarcat que és també un reclam que es fa des de la Federació de la gent gran, sobretot per fer-ne un ús productiu d’alguns espais que els comuns ja disposin.

Tot plegat, amb altres dades, propostes i accions per desenvolupar, i altres enquestes per presentar, s’ha format una proposta de Pla Nacional. Segons ha explicat Pallarés, el camí per recórrer encara passa per, primer que res, acabar el treball tècnic que s’ha fet, fent pública l’enquesta de les persones majors de 70 anys. “Aviat també parlarem amb els comuns i que puguin veure la feina que s’ha fet amb la informació que s’ha facilitat, així com volen col·laborar amb les accions que portarem a terme”, ha remarcat la ministra.

Pel que fa al vertader motiu de la compareixença, l’augment de les tarifes dels centres sociosanitaris, ha exposat la correlació. Segons ha indicat la ministra, una cosa ha vingut donada per l’altra, d’una forma no tan evident. “S’havia de gestionar els instruments necessaris perquè el pla prengués forma”, ha assegurat Pallarés. Així mateix, “s’havia de tornar a revisar els convenis i posar-se en conformitat amb allò que la CASS demanava, que era bàsicament que es regulessin”.

Comentaris (1)

Trending