L’Estat té sota la seva tutela per ordre judicial 56 infants i adolescents

Més de la meitat d’aquests joves estan en règim d’acollida familiar, en alguns casos amb un vincle de parentesc i en altres sense cap relació

L'històric edifici de la Gavernera.
L'històric edifici de la Gavernera. ARXIU

L’Estat té actualment sota la seva tutela per ordre judicial 56 infants i adolescents. Malgrat que alguns fan vida estrictament en un dels dispositius de què disposa el Govern per a l’acolliment de menors d’edats, la immensa majoria, en concret 32, que representen gairebé un 60%, estan sota règim d’acollida familiar, que és una mesura de protecció que sol ser temporal perquè la voluntat inicial és que els seus progenitors en puguin recuperar la guarda i custòdia, encara que no sempre és així.

Dels 32 joves que estan en acollida, segons que ha explicat la tècnica d’atenció social especialitzada en acolliment familiar, Raquel Llorens, a través de les xarxes socials, n’hi han alguns que estan acollits per una família aliena i, d’altres, per una família extensa, que vol dir que mantenen algun tipus de parentesc les persones que els acullen encara que no són del cercle familiar primer al qual se’ls ha retirat la custòdia.

Com és de pressuposar i ja s’ha apuntat, una mesura temporal és aquella que pretén ser transitòria amb la voluntat que els progenitors biològics puguin recuperar els fills quan s’hagi acomplert el pressupòsit amb què la Justícia ha retirat la tutela i l’ha fet assumir a l’Estat. Si no hi ha reversió possible, la mesura passa a ser permanent i, a partir d’aquí i si escau, s’adopten els formats que legalment siguin viables.

En tot cas, com recorda Llorens, a Andorra pot esdevenir família d’acollida tota aquella persona major de 25 anys “amb força disponibilitat i ganes de compartir la vida amb un infant o adolescent”. Els joves o molt joves subjectes de ser acollits van des del naixement i fins just abans de la majoria d’edat. Aquells que pretenguin, si fos el cas, esdevenir família d’acollida han de gaudir “d’estabilitat emocional, laboral i econòmica” i els infants objecte d’acollida seran sempre desemparats que inicialment estiguin en un centre d’acollida d’infants.

Comentaris (2)

Trending