El 90% de persones amb autisme a Andorra no tenen treball

Autea reclama itineraris específics de formació després de l’escolarització per a poder millorar la inclusió en la societat dels joves amb TEA

Ana Muñoz i Inés Martí durant la roda de premsa.
Ana Muñoz i Inés Martí durant la roda de premsa. Pilar Candel

L’Associació del Trastorn de l’Espectre de l’Autisme d’Andorra (Autea) denuncia que, una vegada acabada l’escolarització, la societat s’oblida per complet d'oferir serveis, itineraris i programes per a aquestes persones. De fet, entre el 70% i el 90% dels joves amb el trastorn de l’espectre autista no tenen feina.

Inés Martí, presidenta d’Autea, ha explicat que l’edat adulta està totalment oblidada, la gran majoria dels serveis que s’ofereixen estan centrats a la infància. “Hi ha una mancança de programes i professionals especialitzats, així com es desconeix totalment on poden treballar, quines són les seves capacitats”, ha exposat.

Les Nacions Unides van declarar el dos d’abril com a dia mundial de la conscienciació sobre l’autisme. Sota el lema 'Puc aprendre, puc treballar', Autea s’uneix a la lluita que s’inicia des d’Europa per a aconseguir una feina digna i més oportunitats per a les persones amb Transtorn de l'Especte de l'Autisme (TEA). A l’associació compten amb el programa Grup Jove, on es fan activitats molt específiques i tracten temes molt importants com els controls emocionals i les relacions socials.

Ana Muñoz, mare d’un jove amb autisme, ha puntualitzat que, si s’aconsegueix una integració social de les persones amb TEA en edat adulta, serà tot un èxit per a la societat. “Quan acaba l’escolaritat no tenen on anar, hi ha un buit enorme que és necessari omplir”, ha afegit.

“A Andorra hi ha moltes persones amb autisme sense detectar”

A Europa, la prevalença és d’un cas de cada 100 naixements. Martí ha assenyalat que, tenint en compte aquestes dades, a Andorra encara hi ha molts casos per identificar. “A l’associació tenim la mateixa demanda d’informació i ajuda de persones que ja estan diagnosticades, com de famílies amb joves de més de 17 anys amb molta angoixa, que no saben què fer”, ha exposat la presidenta.

Tot i que a la Formació Professional (FP)  ja s’està donant una mica de suport amb cursos adreçats al món tecnològic, que resulta molt interessant per a aquestes persones, no és suficient. El programa ‘Fem camí’, ha explicat Martí, també es queda curt. “És molt tancat i massa general, la majoria de vegades no agrada als joves. A més, tampoc hi ha el pas per a accedir a la universitat. A l’escola s’hauria de conèixer quines són les seves capacitats, per a desenvolupar-les a l’edat adulta”, ha continuat.

Amb motiu de la celebració del dos d’abril, Autea ha preparat, a més, una exposició d’imatges. De la mà de la fotògrafa, Marta Escabrós, busquen apropar a la gent la realitat de les persones amb TEA en edat adulta. Es podran veure a la tenda Massimo Dutti, del 13 d’abril al 13 de maig.

Etiquetes

Comentaris

Trending