La UE actualitza la seva llista de paradisos fiscals sense cap menció a Andorra

L’organisme comunitari referma que el Principat compleix totes les normes internacionals en aquest àmbit, malgrat les crítiques rebudes per part d’Unidas Podemos

La sala de reunions del consell europeu.
La sala de reunions del consell europeu.

El consell de la Unió Europea ha actualitzat aquest dilluns la seva llista de jurisdiccions no cooperatives en l’àmbit fiscal -en altres paraules, aquells països considerats paradisos fiscals-. A la relació, elaborada amb les qualificacions publicades des de l’OCDE, no hi figura Andorra. Així, l’organisme comunitari segueix valorant els avenços fets pel Principat, fet que treu força a les crítiques realitzades els darrers dies des d’un dels socis del govern espanyol, Unidas Podemos.

De fet, la gran novetat a la llista, com han destacat diferents mitjants és l’entrada de Dominica i la sortida de Barbados. A la relació hi ha “jurisdiccions de tot el món que no han iniciat un diàleg constructiu amb la UE sobre governabilitat fiscal o no han complert els seus compromisos d’implementar les reformes necessàries per complir amb un conjunt de criteris objectius”. Per tant, el fet de no figurar-hi evidencia que per a les autoritats europees, Andorra sí que segueix les directrius claus en aquest àmbit.

Així, el consell ha inclòs Dominica després que el Global Fòrum de l’OCDE li hagi posat una qualificació de “compliment parcial” de les seves recomanacions. En canvi, es trau Barbados després d’una revisió impulsada per aquesta organització supranacional. En aquest cas, se l’ha incorporat a un document annex on s’identifiquen jurisdiccions que, tot i no complir encara totes les normes internacionals, sí que han assumit el compromís d’impulsar els canvis legislatius necessaris.

Per tant, són 12 els Estats o jurisdiccions de la llista de paradisos fiscals de la UE: Anguila, Dominica, Fiji, Guam, Palau, Panamà, Samoa, Seychelles, Trinitat i Tobago, Illes Verges i Vanuatu. Nou països més es troben en l’annex on ha entrat Barbados: Austràlia, Botswana, Swazilàndia, Jamaica, Jordània, Maldives, Tailàndia i Turquia. D’aquesta segona llista han sortit definitivament el Marroc, Namíbia i Santa Llúcia.

Aquesta actualització, sense Andorra, arriba tot just uns dies després de la polèmica provocada pel líder parlamentari d’Unidas Podemos, Pablo Echenique, que va afirmar que el Principat havia de ser inclòs en la llista de paradisos fiscals espanyola. L’anunci ha provocat preocupació al país, tot tenint en compte que la formació morada és un dels dos socis del govern de Pedro Sánchez. Per tant, no deixa de ser un element tranquil·litzador saber que per a la Unió Europea, fiscalment parlant, Andorra no suposa cap problema.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending