Catalunya no avança en la desescalada i es continua sense permetre la mobilitat cap a Andorra

La consellera de Salut, Alba Vergés, justifica la decisió, que es mantindrà durant dues setmanes, per l’evolució negativa els darrers dies de la taxa de reproducció del coronavirus

La policia catalana continuarà fent controls.
La policia catalana continuarà fent controls. ARXIU

Catalunya no avançarà en la desescalada prevista en les mesures de contenció del coronavirus. Tal com s’esperava, el govern català ha decidit no saltar de fase vista l’evolució negativa de la taxa de reproducció de la malaltia els darrers dies. De retruc, també queda en l’aire la possible equiparació d’Andorra a l’Alt Urgell, demanda tant de l’executiu del Principat com de les autoritats comarcals. I aquesta aturada en el procés es mantindrà, com a mínim, dues setmanes més. Fins llavors no es tornarà a valorar si es fa un altre pas.

El comitè tècnic del Pla d’Emergències de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) s’ha reunit aquest matí i ha analitzat les dades dels darrers, amb un “canvi brusc” en la taxa de reproducció: del 0,78 al 0,92 en tot just quatre jornades. “Ens mantindrem en el tram 1 i no avançarem”, ha indicat la consellera de Salut, Alba Vergés, que ho ha justificat per la necessitat de “màxima prudència” davant aquesta “tendència a l’alça” i del fet que “la pressió assistencial continua sent alta” perquè “no hi ha hagut prou temps per poder-la reduir”.

Fonts consultades expliquen que l’equiparació a l'Alt Urgell es manté “parada”  i que, tot i que no es descarta per a més endavant, ara mateix és “difícil”

Això significa que, entre altres mesures, es manté el confinament perimetral de tot el territori català i, durant els caps de setmana -de divendres a les sis del matí a dilluns a la mateixa hora- també el municipal. Per tant, no és possible ni l’arribada de visitants des de Catalunya a Andorra ni la sortida, tret de causa justificada, dels residents al Principat.  I ho continuarà sent perquè, segons fonts consultades per Altaveu, per ara es manté “parada” la decisió sobre la possibilitat d’assimilar el país amb l’Alt Urgell. No es descarta, però, en tot cas, per més endavant. Ara mateix, és “difícil” que es pugui donar una resposta positiva.

Des del govern català s’ha admès que l’únic indicador que ha registrat aquest comportament negatiu els darrers dies és la taxa de reproducció. La resta, com ara l’ocupació d’hospitals o unitats de cures intensives, tot i que elevats, continuen anant a la baixa. Tot i això, Vergés ha remarcat que “gestionar un rebrot en aquestes condicions seria complicadíssim” i, per això, s’opta per “la prudència”. Així doncs, “per responsabilitat ens quedem al tram 1”, ja que “si ens relaxem tots, tiraríem per la borda tot el que hem fet fins ara”.

A banda, el canvi queda clar que s’ajorna com a mínim dues setmanes. La consellera ha deixat clar que, malgrat que es continuarà fent “un seguiment diari” de les dades, no es preveu analitzar de nou un pas endavant en el procés de desescalada fins d’aquí a quinze dies. Per tant, tot fa pensar que difícilment la situació, inclosa la possibilitat d’accedir o sortir d’Andorra, es mantindrà almenys fins al dia 21.

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending