Segon repartiment de xecs del Club Internacional als ucraïnesos refugiats al país

El cònsol honorari, Antoni Zorzano, admet que hi ha més persones que les 242 oficialment reconegudes per Govern i alerta que algunes, ara allotjades a apartaments turístics, necessitaran altres espais quan comenci la temporada d’estiu

Una de les refugiades ucraïneses fa els tràmits per recollir el xec.
Una de les refugiades ucraïneses fa els tràmits per recollir el xec. G. P.

El Club Internacional ha fet aquest divendres el segon repartiment de xecs als refugiats ucraïnesos que es troben a Andorra. Oficialment, són 242, però el cònsol honorari del país eslau, Antoni Zorzano ha admès que té constància de més persones. Tot i això, ha apuntat que el ritme d’arribada ha anat minvat. Un aspecte que preocupa ara és l’allotjament futur de vàries famílies, actualment en apartaments turístics, un cop aquests, a l’estiu, s’hagin de destinar a acollir visitants.

El centre de congressos d’Andorra la Vella ha estat l’espai escollit per al llarg d’aquest matí anar rebent els diferents refugiats que anaven a recollir el xec. En concret, 100 euros per cada persona aconseguits gràcies a les donacions recollides pel Club Internacional, que presideix Simon Binsted. És el segon mes consecutiu que es fa la iniciativa que, a més, ja té garantida una tercera tongada, segons ha avançat Zorzano.

El Club Internacional ja ha recollit prop de 60.000 en donacions, fet que, com a mínim, garanteix una tercera entraga de xecs de cara al juny

“Tenim ja diners pe fer la de juny, que és el límit inicial que ens havíem marcat”, ha comentat. Tot i això, no es descarta ampliar la iniciativa. I és que la campanya de recollida de fons està funcionant especialment bé. “Ja estem entorn els 60.000 euros; ahir mateix vam tenir una donació anònima de 6.000”, ha comentat. El primer mes, per cert, es van repartir xecs per valor de 17.000 euros: La xifra ha augmentat en aquest segon cop: 20.300 que beneiciaran un total del 203 persones, de les quals 73 nens.

I és que en aquest darrer mes encara més ucraïnesos han continuat arribant, tot i que ritme “ha minvat”. Oficialment, Govern té comptabilitzades 242 persones, però el cònsol honorari indica que n’hi ha més, molts d’ells aprofitant la possibilitat d’estada com a turistes de fins a tres mesos. En aquest sentit, ha volgut agrair “la flexibilitat” que s’ha mostrat des de l’executiu i el fet que s’adoptés “una quota generosa” de fins a 250 autoritzacions.

Zorzano ha recordat que “vam demanar sis coses: allotjament, manutenció, treball, sanitat, transport i educació”. I totes elles, s’estan complint, sigui directament des de l’executiu, com ara garantint l’escolarització dels infants o per altres entitats. Sí que preocupa, però, un aspecte. Hi ha persones que, en no tenir familiars al país, han estat allotjades en diferents apartaments turístics. De cara a l’estiu, els propietaris necessitaran recuperar-los per fer front a la temporada i, per tant, cal buscar una alternativa per aquests casos.

Al llarg del matí, el degoteig de persones que anaven a buscar el xec ha estat constant. Tots ells es mostraven molt “agraïts” per la iniciativa. Així ho ha explicat una de les refugiades, l’Elena: “és molt important per a la nostra família”, que admet que “viure al país és difícil i no és fàcil adaptar-nos”, malgrat que “la gent és molt amable”.

Sobre la situació al seu país, no té paraules. “Terrible”, aconsegueix dir, tot apuntat que “encara no em crec tot el que està passant”. Provinent d’una població propera a Kiev, ella i el seu fill s’han instal·lat al país. “El nen ja va a escola i està feliç”, ha volgut destacar.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending