Russos i ucraïnesos coincideixen en la bona germanor i l’absència d’incidents

Ciutadans de totes dues nacionalitats residents al Principat celebren que no s’estiguin donant a Andorra els incidents que hi ha en altres llocs

Cartell reclamant ajuda per Ucraïna en una de les concentracions per la pau.
Cartell reclamant ajuda per Ucraïna en una de les concentracions per la pau. Pilar Candel

O cadascú va pel seu cantó o, en molts casos, tots fan pinya per ajudar en allò que poden els ciutadans ucraïnesos que decideixen marxar del seu país per salvar-se de les bombes. Entre els residents russos -i alguns bielorussos- i ucraïnesos que viuen al Principat hi regna la bona harmonia. Així ho confirmen representants de totes dues comunitats. Hi ha un fet que facilita aquesta germanor: molts dels residents, siguin d’una nacionalitat o l’altra, tenen familiars o amics que són de la nacionalitat ‘adversa’ o viuen en el país ‘germà’.

Sobretot entre la comunitat russa hi havia cert temor que es poguessin donar situacions d’aïllament, de rebuig, d’assetjament escolar en alguns casos. Internacionalment, entre cometes, se’ls pot assenyalar com els ‘dolents’ de la pel·lícula. “Per sort no està passant res de tot això”, expliquen els consultats, que remarquen que són conscients, “perquè tots tenim algun amic o conegut per exemple a França”, que en altres països sí que hi estan havent conflictes socials.

“Aquí ens mirem d’ajudar tots.” Si han de venir algunes famílies o coneguts des d’Ucraïna se’ls mira de fer costat amb el que es pot. A l’hora d’organitzar actes de rebuig a la guerra o de recollida de material per als desplaçats que han vingut o se sap que han de venir al Principat, hi participen tant ciutadans russos com ucraïnesos. Sense cap mena de problema. Certament, de persones que no s’hi impliquen també n’hi ha d’una nacionalitat com de l’altra.

Demanats els consultats per si hi ha coneixement que les mesures dictades pels òrgans internacionals -no pas els bloquejos d’actius, sinó aspectes com la supressió del ‘swift’, per exemple- estan provocant dificultats als residents russos al país, no hi ha resposta. “Aquest aspecte no el coneixem”, afirmen les fonts. Ara per ara, però, tampoc no consta, asseguren assessors legals i fiscals, que hi hagi grans dificultats en aquest sentit.

Comentaris (3)

Trending