La ‘policia patriòtica’ hauria recorregut a l’FBI per causar la ‘martellada’ a BPA

Els principals comandaments de l’‘Operació Catalunya’ haurien ‘enredat’ els Estats Units fent-los creure que l’independentisme català estava aliat amb el jihadisme

Comentaris

Marc Varri (esquerra) i una imatge de l'ambaixada americana a Madrid.
Marc Varri (esquerra) i una imatge de l'ambaixada americana a Madrid. ARXIU

La ‘policia patriòtica’ espanyola hauria recorregut a l’FBI per aconseguir que el FinCEN emetés el ‘notice’ contra Banca Privada d’Andorra (BPA) que n’hauria facilitat la seva intervenció amb l’objectiu de buscar comptes de dirigents polítics catalans, i especialment de la família Pujol. Dos dels principals cervells policials de l’‘Operació Catalunya’, Eugenio Pino i José Manuel Villarejo, haurien intoxicat els Estats Units fent-los creure que l’independentisme català d’una manera o altra era aliat o facilitador del jihadisme.

L’amenaça de l’islamisme radical hauria estat l’esquer que hauria fet servir la ‘policia patriòtica’ per aconseguir el suport americà en l’afany d’aturar l’auge del sobiranisme català. I en l’enredada hauria estat clau la participació de l’enllaç de l’FBI a l’ambaixada americana als Estats Units, l’investigador Marc Varri. Així ho revela el digital català ‘El Món’, que ha accedit a les gravacions d’una cita amb Varri on el controvertit comissari jubilat Villarejo juntament amb l’ex-director adjunt operatiu (DAO) de la policia nacional espanyola Eugenio Pino, reclamen l’ajut de l’FBI (o de la CIA, diu en un moment Villarejo) per mirar de trobar una solució per al “polvorí” que és Catalunya.

Pino és el que explica a Varri els suposats lligams entre l’independentisme català i l’islamisme radicalitzat. I Villarejo és el que sol·licita el suport que sigui. El DAO ofereix tota aquella informació dels serveis secrets espanyols que puguin necessitar els americans. I això lligaria amb les operacions que el FinCEN acabaria citant en la seva ‘notice’ contra BPA. Alhora, Varri formava part de l’equip de l’ambaixada en què hi havia com a conseller econòmic Anton Smith, l’home que acabaria qualificant de ‘martellada’ l’actuació de l’organisme depenent del Tresor americà contra l’entitat bancària andorrana.

La trobada enregistrada que revela ‘El Món’ entre Pino, Villarejo i Varri es produeix el 28 de maig del 2014, en el mateix període que la ‘policia patriòtica’ pretenia les dades bancàries dels Pujol i estava pressionant BPA per aconseguir-ho. I també poc temps abans que els Estats Units emetessin el ‘non paper’ queixant-se del comportament de la plaça financera andorrana en relació amb el tractament de l’efectiu.

En el ‘tot s’hi val’ de la ‘policia patriòtica’ espanyola contra dirigents catalans, Varri també entronca amb la denominada ‘operació Rimet’, que va suposar l’empresonant de l’ex-president del Barça Sandro Rosell i el gestor de Sant Julià Joan Besolí. L’enllaç de l’FBI a l’ambaixada espanyola -que hi ha estat en dos períodes diferents entre estades a Miami, on se sol moure habitualment- hauria fins i tot participat en el registre i escorcoll de la seu social de l’empresa de l’antic mandatari blaugrana.

Comentaris (13)

Trending