L’odissea dels andorrans que pretenen sortir d’Ucraïna continua

El futbolista i fisioterapeuta Jordi Escura ja es troba a Lviv, ciutat a 70 quilòmetres de Polònia, cap on també es dirigeixen els altres nacionals que es troben al país ara sota atac

Jordi Escura i Lluís Cortès a Lviv.
Jordi Escura i Lluís Cortès a Lviv. @EscuraJ

L’odissea dels andorrans que pretenen sortir d’Ucraïna després de la invasió per part de Rússia continua. Amb moments de molta tensió i altres de cert alleujament. La situació és altament complicada. Amb tot, una de les persones connectades amb Andorra que per la seva rellevància pública està oferint pinzellades de la seva aventura, el futbolista i fisioterapeuta Jordi Escura, està ja força a prop de la frontera amb Polònia. L’ex internacional ja es troba a Lviv, ciutat a la qual també es dirigeixen els altres nacionals via un comboi organitzat per les autoritats espanyoles.

Escura, juntament amb el fins ara seleccionador ucraïnès de futbol femení i ex-entrenador del Barça femení, Lluís Cortès, han aconseguit arribar a aquesta població, distant encara a uns 70 quilòmetres de la frontera amb Polònia. Aquesta serà la segona etapa del viatge i s’ha d’acabar de decidir com es fa, sobretot trobar la forma més àgil de travessar un límit territorial ara mateix col·lapsat pels ucraïnesos que també volen marxar del seu país i fugir de la guerra.

La ruta, fins ara, ha estat llarga. Els primers quilòmetres per sortir de Kiev s’han fet llargs. Molt llargs. Les carreteres estaven saturades. Tant que, en algun moment, va ser necessari circular pel carril contrari. Segons s’han allunyat de Kiev, “s’ha anat buidant el trànsit i s’ha pogut conduir amb més normalitat”. Per ara, també, es manté la “sensació de tranquil·litat” que dona el fet que, més enllà d’haver-se aixecat dijous amb el so de les primeres bombes que queien a la capital ucraïnesa, per ara “no estem vivint la realitat de la guerera; l’escoltem o la llegim, però no la patim, afortunadament, en directe”.  

Les carreteres per sortir de Kiev estan col·lapsades.

Relacionat

“M’he despertat escoltant les bombes”

Ara Escura i el seu company de viatge descansen en un hotel de Lviv. Esperen notícies. “El caos per sortir de Kiev està ara a la frontera. Estem buscant per vies oficials, sigui ministeri, ambaixada espanyola amb el Lluís o la Federació, que puguin obrir una via”, explica. I és que no serà fàcil passar a Polònia. A la frontera hi ha forts controls i, per ara, s’impedeix abandonar el país als homes d’entre 18 i 60 anys. Això suposa una llarga cua. “Un amic ens ha comentat que la seva germana espera per travessar des d’ahir a les vuit del vespre i encara està allà”, relata.

Un cop a Polònia, la idea és clar: “tren a l’aeroport i cap a casa”. I en certa forma oblidar aquest malson de, per ara, dos dies. Escura, però, té clar que no podrà passar pàgina del tot. I és que recorda la relació amb les jugadores de la selecció femenina ucraïnesa. “Algunes no saben on són els pares; altres han dormit al metro i qui té al pare a la línia de front”, explica. Per tant, “parlem amb elles, intentem animar-la dins del possible, dient-los que tot anirà bé; només podem intentar donar aquest petit confort que és totalment insuficient”. Té clar que “em preocupa molt més el que els hi passi a elles i a les famílies que el que estic vivint jo”.

Escura a banda, tres andorrans més es troben a Ucraïna. També s’han fet gestions per evacuar-los, en aquest cas via un comboi organitzat per les autoritats espanyoles. Aquest també ha d’arribar a Lviv en les pròximes hores.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending