Més persones favorables a les sancions a Rússia que a posicionar-se a favor d’Ucraïna

L’enquesta política revela que només entorn un 51% de ciutadans validen el fet d’anar en contra de la invasió russa i, en canvi, una xifra superior, prop del 63%, es mostren favorables a les sancions al règim de Putin

Una família escapant d'Ucraïna.
Una família escapant d'Ucraïna. arxiu

L’enquesta política impulsada per Andorra Recerca i Innovació (ARI) també ha volgut copsar l’opinió de la ciutadana amb relació al conflicte a Ucraïna i, en especial, sobre la reacció que ha tingut el Principat. I no es pot pas negar que hi ha una certa divisió d’opinions. Per poc, s’imposen els que validen la posició contrària a la invasió per part de Rússia, però un percentatge important dels sondejats defensen que caldria haver adoptat una posició neutral. En canvi, les sancions al règim de Putin gaudeixen d’un suport ampli, proper al 63%.

Per tant, els resultats no deixen de ser certament curiosos. Així, per un costat, a la pregunta de quin hauria de ser el posicionament d’Andorra davant el conflicte desfermat entre els dos Estats, els percentatges són similars tant si la resposta la donen persones amb passaport com si no en tenen: 51% en el primer cas i 51,2% en el segon. Malgrat això, hi ha un nombre important dels enquestats que consideren que la postura hauria d’haver estat diferent.

Així, entre els andorrans, un 45,4% consideren que el que caldria hagués estat no posicionar-se ni en un cantó ni en altre. Entre els no nacionals, la xifra es queda en el 42,3%. És a dir, haurien apostat per la neutralitat. Cert, també, que el nombre de sondejats que entenen que s’hauria de donar suport a Rússia és ínfim, un 0,5% i un 0,7% respectivament.

Es podria pensar que els resultats haurien de ser similars en el cas d’una segona pregunta formulada: està d’acord amb les sancions econòmiques contra Rússia i Bielorússia? Doncs bé, en aquest cas, no ho són. En els dos casos, prop del 63% dels interrogats es mostren favorable a aquestes mesures: 62,6% entre els andorrans i 62,8% entre els no nacionals respectivament. I això fa que, lògicament, el nombre de persones que s’oposen  les accions adoptades caigui: a un 30% entre les que tenen passaport i el 21,7% entre els que no en tenen.  

WhatsApp Image 2022 05 23 at 4.48.08 PM

Comentaris

Trending