Govern preveu decidir aquest dimarts si “es fa un pas endavant” en l’obertura de les pistes

Els interlocutors francesos han ajornat la comunicació del seu posicionament, que és clau per a l’executiu abans de consensuar la decisió final amb Ski Andorra

El cap de Govern, Xavier Espot, ha fet una visita a la calçotada de la Unió Pro-turisme d'Escaldes.
El cap de Govern, Xavier Espot, ha fet una visita a la calçotada de la Unió Pro-turisme d'Escaldes. Toni Solanelles

El Govern preveu decidir aquest dimarts, de comú acord amb Ski Andorra, “si es fa un pas endavant o no es fa” en relació amb la possibilitat d’obrir les pistes d’esquí a persones que vagin més enllà dels residents, que formalment hores d’ara són els únics que poden esquiar als camps de neu del Principat. Així ho ha indicat el màxim responsable de l’executiu, Xavier Espot. Les autoritats franceses, del posicionament de les quals depèn en bona part la decisió governamental, han retardat la resposta a les preguntes formulades des de Prat de la Creu.

Espot ha explicat que la decisió última “és nostra”, “interna”, encara que “evidentment això no és una decisió unilateral del Govern ni una decisió capriciosa”. Per tant "és evident que el posicionament de França, d’Espanya i especialment de Catalunya són molt significatius”. Com que encara no es tenen recollits tots els parers sol·licitats, no s’ha adoptat una decisió final. S’espera que els interlocutors francesos donin una resposta aquest dilluns a darrera hora de la tarda i dimarts es pugui tractar la qüestió amb Ski Andorra.

Espot manté que cal “posar en la balança els punts positius i negatius de tota decisió. La llibertat de moviments per part dels nacionals espanyols és molt limitada. I en el cas de França hi ha alguns moviments possibles que no voldríem que una decisió poc estudiada posés en risc (les relacions actuals)”

“Creiem que com a màxim demà estarem en disposició d’acabar de consensuar amb Ski Andorra, amb els camps de neu d’Andorra, una decisió que permeti saber del cert si mantenim l’statu quo i de moment només es permet els residents esquiar en les nostres pistes d’esquí o si en canvi obrim una mica més la porta i permetem que altres persones que no són residents, i en funció de quina sigui la nacionalitat, que aquesta és una qüestió que hem d’acabar de decidir”, ha remarcat Espot en el marc de la calçotada organitzada per la Unió Pro-turisme d’Escaldes.

El màxim responsable de l’executiu no ha volgut anticipar cap decisió i ha assegurat que cal “posar en la balança els punts positius i negatius de tota decisió. La llibertat de moviments per part dels nacionals espanyols és molt limitada. I en el cas de França hi ha alguns moviments possibles que no voldríem que una decisió poc estudiada posés en risc (les relacions actuals). Tot això és el que hem de valorar”, ha afirmat Espot, que hi ha afegit que “la decisió que prenguem ha de ser la millor per a l’interès general del país i no només per un sector”. Si es decideix permetre una mica més d’obertura a les estacions, després s’haurà d’acordar com es fa.

Eleccions catalanes

Espot també aprofitat per fer una “valoració institucional” de les eleccions catalanes, tot felicitant el partit vencedor de les eleccions i també als que han aconseguit, ha dit, un bon resultat en vots i escons. El cap de Govern ha reconegut que va seguir “amb atenció” la jornada electoral a Catalunya perquè “no deixa de ser la comunitat autònoma fronterera amb Espanya” i una “regió amb molts vincles, lingüístics, culturals, econòmics, laborals”.

Espot és del parer que amb independència de quin sigui el govern que es configuri després de la sessió d’investidura, “la relació de bon veïnatge, bona col·laboració, la bona entesa, el diàleg, la comunicació constant que mantenim prosseguiran. Des d’aquest punt de vista no tinc cap mena de dubte que sigui quin sigui el resultat del debat d’investidura les coses no canviaran i és bo que no canviïn perquè aquest tarannà que impregna les nostres relacions és positiu”, ha sentenciat.

Comentaris (5)

Trending