França confirma que els ciutadans andorrans podran circular per tot el seu territori des de dilluns

El Govern celebra que el país veí del nord atorgui “un tracte prioritari o privilegiat” al Principat i permeti la mobilitat total i sense que haver de fer cap mena de quarantena

Els vehicles podran tornar a creuar la frontera francesa.
Els vehicles podran tornar a creuar la frontera francesa. Cristian Cortés

Les autoritats franceses han comunicat al Govern que a partir de dilluns els ciutadans andorrans podran accedir al territori gal i moure-s’hi en la seva integritat sense necessitat que s’hagi de fer cap tipus de quarantena. Una altra cosa és, és clar, que s’hagin d’adoptar les mesures de seguretat i precaució que estableixi el país veí. Per ara, se segueix sense notícies de quan serà possible aquesta opció en direcció a Espanya.

 

El cap de Govern, Xavier Esport, ha explicat que dilluns al vespre el ministeri d’Afers Exteriors va rebre una carta de les autoritats franceses amb l’avís que, a partir del dia 15, els ciutadans andorrans ja no tindran restringida la seva entrada a França. De fet, se’ls equipara als nacionals de l’espai Schengen, encara que Andorra, oficialment, no hi formi part. Per això, el màxim responsable de l’executiu ha manifestat la seva satisfacció pel fet que França, una vegada més, atorga un “tracte prioritari o privilegiat” al Principat.

L'executiu dona per fet que s'eliminarà la necessitat de fer quarantena a qualsevol ciutadà de països de l'espai Schengen que arribi a Andorra

Espot també ha donat per fet que en els propers dies es modificarà la normativa que estableix una quarantena obligatòria a tots els estrangers que arribin al país. Fins ara, l’excepció eren els ciutadans de França, Espanya i Portugal. Tot fa pensar que de cara al dilluns s’ampliaran a la resta d’Estats Schengen. “Gairebé ja està adoptada. Crec que és de justícia. Hem d’estar a la recíproca amb la resta de l’espai”, ha manifestat.

Des del Govern, no es preveu fer cap canvi en el dispositiu que des de l’obertura de fronteres s’ha desplegat al Pas de la Casa per controlar l’arribada de visitants. “La idea és mantenir-lo perquè entenem que no canviarà res. “Hi haurà més trànsit, això sí, en totes dues direccions, però només tocarà readaptar la feina a la duana”, ha comentat.

Resolta la sortida cap a França, encara continua l’interrogant amb relació a la normalització de la situació al riu Runer. Per ara, no hi ha novetats, tot i que Espot ha reiterat que “estem en converses quotidianes amb els nostres homòlegs espanyols, amb l’ajuda sempre important de l’ambaixador”. El cap de Govern ha volgut destacar que “no és fàcil per a Espanya i en som conscients perquè han adoptat una sèrie de mesures estrictes de mobilitat dins del seu territori i incloure un país estranger no és una decisió neutra”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending