Fins a 70 fonts de dades per vigilar si els espanyols realment s’han traslladat a viure a Andorra

El director de l’Agència Tributària, Jesús Gascón ha desgranat al Congrés de diputats els detalls d’un sistema que ha de permetre confirmar els indicis si algú ha fingit deixar el país per pagar menys impostos

Comentaris

Jesús Gascón, durant la compareixença al Congrés.
Jesús Gascón, durant la compareixença al Congrés. Congreso de los Diputados

L’Agència Tributària espanyola vol intensificar de forma decidida el control per garantir que aquells nacionals que asseguren residir a un altre país, com ara Andorra, efectivament estan vivint allà i no simulen un canvi de lloc per estalviar-se pagar impostos. Així, l’entitat impulsarà un sistema de vigilància que ha desgranat el seu director, Jesús Gascón, durant la compareixença davant el Congrés. El sistema preveu la comprovació de fins a 70 fonts de dades per fer aquest seguiment.

L’acte s'ha celebrat quan encara s’arrossega la polèmica provocada per l’anunci del ‘youtuber’ El Rubius de traslladar-se a viure al Principat, justament, amb la idea de pagar menys impostos. Fa uns dies l’Agència també va deixar clar que la voluntat és intensificar el control d’aquestes persones i, per tant, tenir clar que realment no viuen a Espanya, especialment en el cas d’aquelles que tinguin grans patrimonis.

Gascón ha explicat que, per fer aquest seguiment, es farà servir “el Big Data”. En concret, es recorrerà a fins a 70 fonts de dades diferents. Aquestes permetran “saber si una persona ha marxat de debò o no ho ha fet”. Aquest sistema s’emmarca en la voluntat de l’Agència d’apostar per les noves tecnologies per a diferents actuacions, entre les quals també diferents gestions com ara pagaments o sol·licitud d’ajornaments.

Sobre el sistema, Gascón ha posat en relleu que suposarà un important “avenç” en aquesta tasca. “Les dades són majors de les que han estat mai”, ha indicat, tot apuntant que seran realment útils en cas d’indicis que un nacional espanyol ha fingit la seva marxa a un altre país. També ha explicat que en cas de tenir-los, es procedirà a una “actuació per comprovar-ho” i, si s’escau, s’obrirà un expedient. Tot i això, ha admès que seran procediments “complicats”, ja que “una cosa és que tinguis indicis i una altra que siguis capaç de provar-ho”.

A l’hora de parlar de la sortida de ‘youtubers’ a Andorra, ha volgut recordar que no es pot posar al costat la fiscalitat a Espanya amb la del Principat. “No ens estem comparant amb Portugal, Dinamarca o Hongria; ho fem amb un microestat” ha recordat.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending