FEDA i Red Eléctrica es repartiran la inversió de 30 milions de la nova connexió amb Espanya

Espot i Sánchez acorden que la infraestructura, essencial per garantir el futur creixement econòmic d’Andorra, sigui finançada conjuntament i d’una forma “equitativa i justa”

Una torre d'alta tensió a l'Alt Urgell.
Una torre d'alta tensió a l'Alt Urgell.

La futura línia elèctrica que ha de reforçar la connexió entre Andorra i Espanya és tan necessària com elevada serà la inversió que caldrà per construir-la. Fins a 30 milions d’euros és el càlcul que s’ha posat sobre la taula durant la reunió entre Pedro Sánchez i Xavier Espot. Un import que, s’entén, caldria compartir. Així, s’ha remarcat que cal que FEDA i Red Eléctrica arribin a un acord per impulsar-la conjuntament i repartir-se el cost.

La futura infraestructura, ha quedat clar, és cabdal per al desenvolupament econòmic futur d’Andorra. “El procés de creixement i el procés de descarbonització pel qual hem apostat suposarà una demanda elèctrica més gran”, ha recordat Espot. I aquest increment, ha avisat, “no pot ser assumit” amb l’actual línia.

Per tant, és necessari tirar endavant una nova connexió. El cost d’aquesta, però, és elevat. Les estimacions, ara mateix, se situen entorn els 30 milions d’euros. Per això, Espot i Sánchez han acordat que la solució ideal seria que el projecte fos assumit i finançat conjuntament. Per un costat, per Red Eléctrica. Per l’altre, per FEDA.

La trobada Sánchez-Espot també ha servit per abordar assumptes com els controls de policia a l’aeroport Andorra-la Seu o l’estat dels treballs per definir els límits fronterers

“Hem encomanat arribar a un acord per analitzar tècnicament com es pot tirar endavant”, ha apuntat el cap de Govern. Això sí, sempre amb una condició. La solució ha de permetre que el finançament d’aquesta inversió es reparteixi “de forma equitativa i justa” entre totes dues entitats.

L’actual problema que viu el sector energètic ha estat tractat també durant la trobada. Espot no ha negat que, ara mateix, “és un problema global”, però ha volgut trencar una llança a favor de la Unió Europea. “Crec que fa una bona feina per trobar alternatives, particularment de cara a la campanya d’hivern”, ha apuntat. Tot i això, ha avisat que “tindrem dificultats i caldran esforços d’estalvi per part de la ciutadania”, tot i que entén que “podem estar tranquils”.

El cap de Govern ha volgut fer una valoració “molt positiva” de la trobada amb el seu homòleg espanyol. “Crec que ha tingut resultats concrets i beneficiosos per a tots dos països”, ha afirmat. A banda, entén que ha servit per “reforçar les excel·lents relacions que tenim”.

Un altre aspecte abordat ha estat la situació a l’aeroport d’Andorra-la Seu. En concret, la necessitat de disposar d’un punt de control fronterer per poder operar vols des de fora de l’espai Schengen. “Podrem fer una proposta concreta perquè hi hagi presència de policia”, ha indicat Espot. També s’ha parlat de tirar endavant l’acord per establir un calendari de reunions centrades en aspectes fiscals. Pel que fa a la discussió sobre els límits fronterers, “hem constatat que els treballs tècnics avancen correctament”.

Comentaris (6)

Trending