S’esvaeix la possibilitat que Andorra quedi assimilada a l’Alt Pirineu abans del 22 de juny

L’obstacle jurídic per incorporar el Principat a la regió sanitària de la qual depenen l’Alt Urgell i la Cerdanya és massa profund per salvar-lo havent-hi restriccions de mobilitat per l’estat d’alarma

Retencions de sortida, sorprenents, dissabte.
Retencions de sortida, sorprenents, dissabte. @dperezcasas

La possibilitat que abans del 22 de juny es pugui anar a la Seu o a Puigcerdà és ínfima. Pràcticament impossible. L’obstacle jurídic que suposa assimilar un país tercer a una regió sanitària nacional quan la mobilitat estatal (espanyola) està restringida és insalvable i, per tant, tot i els contactes que hi ha hagut i la ‘pressió’ posada per l’ambaixada d’Espanya a Andorra, ara mateix es dóna per fet que mentre no s’aixequi l’estat d’alarma a l’Estat espanyol la mobilitat fronterera continuarà restringida.

Perquè aquesta és una altra: des de la diplomàcia espanyola està clar que la frontera del riu Runer, la frontera que separa Espanya d’Andorra, no està tancada, però sí notablement restringida. Per això es considera que a partir de la supressió de l’estat d’alarma, situació que arribarà al seu terme el 21 de juny, la mobilitat almenys amb els territoris limítrofs inclosos en la regió sanitària de l’Alt Pirineu (Alt Urgell, Cerdanya, els Pallars i l’Alta Ribagorça) i Aran podrà ser recíproca i completa. En principi, però, i una vegada abolit l'estat d'alarma, Andorra hauria de quedar assimilada al territori domèstic.

De fet, a partir del 22 de juny s'hauria de recuperar la mobilitat total pel territori nacional espanyol. Però encara no està clar l'abast que tindrà realment. De fet, es podrien arribar a fer decrets per zones específiques i deixar fora de la llibertat de moviments aquells territoris que no hagin accedit a la fase 3 de la desescalada prevista per les autoritats espanyoles. Aquesta circumstància no seria cap problema, d'entrada, per les comarques veïnes atès que des d'avui ja han accedit a aquesta fase de mobilitat avançada. 

Les fronteres internacionals, Espanya no les preveu obrir del tot fins l’1 de juliol. D’ençà d’aquesta data, l’Estat espanyol, en l’economia del qual també té un fort impacte el turisme, s’obrirà per rebre turisme i permetrà per tant als seus ciutadans que es moguin lliurement. En el cas de França, serà a partir de dilluns vinent quan els ciutadans andorrans ja podran anar a qualsevol punt del país veí del nord.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending