Espot i el secretari d’Estat del Vaticà van reunir-se el gener per parlar de l’avortament

L’ambaixador de la Santa Seu, Bernadito Auza, explica que el cap de Govern va mantenir la trobada amb Pietro Parolín i que “som conscients” de la pressió interna i externa creixent a Andorra en pro de la despenalització

Bernardito Auza ha entregat les cartes credencials al Copríncep Episcopal, Joan Enric Vives.
Bernardito Auza ha entregat les cartes credencials al Copríncep Episcopal, Joan Enric Vives.

Sense anar gaire més enllà però el Vaticà admet ser “conscient” de la pressió, tant interna com externa, que els darrers temps s’ha incrementat sobre Andorra per la qüestió de l’avortament. Així ho ha admès l’ambaixador de la Santa Seu al Principat, Bernardito Cleopas Auza, que ha afirmat “conèixer bé la qüestió” gràcies a la seva etapa com a diplomàtic davant les Nacions Unides. Auzas també ha apuntat que, al gener, el tema també va ser abordat en una reunió entre el cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d’Estat del Vaticà, Pietro Parolín.

Auza va ser nomenat ara fa un any però no ha estat fins ara -per culpa del coronavirus- que ha pogut celebrar l’acte formal d’entrega de les seves cartes credencials al Palau Episcopal, en una jornada on aquest tràmit l’han fet fins a tretze ambaixadors. El darrer ha estat el de la Santa Seu, que no ha negat que el seu Estat segueix amb atenció quina és l’evolució que s’està vivint a Andorra amb relació a un tema sempre espinós per a l’Església com és la despenalització de l’avortament, amb una creixent pressió interna però també externa, per part d’organismes internacionals com Nacions Unides.

Tot i revelar la reunió, el diplomàtic no ha volgut anar més enllà ni aclarir què es va parlar i admetre que tenen clar que la pressió sobre el Principat va en augment

Justament, per la seva experiència en aquesta organització –durant set anys va viure a Nova York com a observador de la Santa Seu-, Auza ha afirmat que “conec la qüestió” tot i afirmar que, almenys en la trobada amb Vives, no n’ha sortit. Sí que ho va fer, ha revelat, el passat desembre, quan va presentar les cartes credencials a la ministra d’Exteriors, Maria Ubach. I, sobretot, en una reunió que, ha indicat, es va produir al gener i que va tenir com a protagonistes a Xavier Espot i al cardenal Pietro Parolín, secretari d’Estat del Vaticà, responsable de les qüestions polítiques i diplomàtiques.

L’ambaixador no ha volgut anar més enllà ni indicar què es va parlar en aquella trobada. Auza sí que ha afirmat que “som conscients de la qüestió” sense aclarir què pot significar de cara al futur aquesta declaració.

20200907 185631
Auza i Vives, amb la ministra, Maria Ubach, i el representant del Copríncep, Josep Maria Mauri.

El diplomàtic ha estat el darrer dels tretze que ha presentat cartes credencials al Copríncep Episcopal. La seva visita a Andorra coincideix amb la celebració, aquest dimarts, de la Diada de Meritxell. Auza serà l’encarregat de celebrar, conjuntament amb Vives, la missa central de la jornada a la basílica canillenca. “És un gran plaer participar en la festa nacional”, ha comentat el religiós.

L’ambaixador ha manifestat que “la meva responsabilitat és mantenir i promoure les relacions sempre cordials entre la Santa Seu i Andorra” que, ha remarcat, mantenen “una història singular i meravellosa”. També ha volgut destacar que “som dos països petits però amb dimensions universals i una vocació multilateral”, tot recordant la participació dels dos Estats en diferents organismes internacionals.

Espot escolta el discurs de la Síndica general, Roser Suñe aquest dimarts.

Relacionat

Xavier Espot limita l'avortament a un tema més de les relacions bilaterals amb el Vaticà

Comentaris (5)

Trending