Espot exposa a l'ONU com s’ha viscut la crisi de la Covid i les mesures que ha pres Andorra

Els caps d’Estat i de Govern s’hi han trobat, telemàticament, per dialogar al voltant de tres aspectes: la coordinació i la resposta sanitària a gran escala, els esforços realitzats per salvar vides i el procés transformador de recuperació

El cap de Govern Xavier Espot.
El cap de Govern Xavier Espot. SFGA

El cap de Govern, Xavier Espot, ha participat  en la 31a. sessió especial de l’Assemblea General de les Nacions Unides dedicada a la pandèmia provocada pel coronavirus SARS-CoV-2 i la seva afectació mundial. Els caps d’Estat i de Govern s’hi han trobat per dialogar al voltant de tres aspectes: la coordinació i la resposta sanitària a gran escala, els esforços realitzats per salvar vides i el procés transformador de recuperació.

En aquest sentit, Espot ha exposat com s’ha viscut la situació del Principat, fent un repàs als primers mesos de la pandèmia, l’estratègia de prevenció i testatge implementada– els tests serològics d’antígens, les proves TMA i els cribratges a sectors concrets–, les mesures de suport econòmic impulsades per l’Executiu i l’important afectació que ha tingut per a l’economia del país, especialment vinculada amb el sector turístic.

El cap de Govern també s’ha referit al futur i ha assegurat que “es treballa perquè la temporada d’hivern a Andorra pugui tenir lloc en unes condicions sanitàries adaptades a la situació i segures tant per als residents com per als visitants”.

Espot també ha fet una crida per a la solidaritat i a unir esforços en recerca científica, protocols de prevenció i accés als medicaments i als materials de protecció i vacunes perquè esdevinguin universals: “no podem, en cap cas, permetre que una sola part del planeta pugui no tenir accés a respostes de qualitat”.

En la nota feta pública per les Nacions Unides sobre aquesta sessió especial, l’organització assegura que la pandèmia de la Covid-19 és la crisi sanitària més greu des de la seva creació ara fa 75 anys, i que a més ha comportat ramificacions en els àmbits socials i econòmics. Segons les seves estimacions, 1,3 milions de persones han perdut la vida a causa del coronavirus SARS-CoV-2 i 54 milions s’han infectat fins a la data.

Etiquetes

Comentaris

Trending