L’embolic a Espanya amb les fronteres no hauria d’afectar Andorra i la data límit del 22 de juny

Les negociacions per permetre la circulació amb els territoris catalans limítrofes continua oberta però s’admet la dificultat jurídica per avalar-la

Una imatge del punt fronterer hispano-andorrà.
Una imatge del punt fronterer hispano-andorrà. ARXIU

Espanya s’embolica per moments amb l’obertura de les fronteres. Mentre la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, assegurava que a partir del 22 de juny s’obririen les fronteres terrestres amb Portugal i Espanya, la Moncloa ha emès un comunicat un parell d’hores després per deixar clar que l’obertura de les ‘fronteres segures’ no es farà fins a l’1 de juliol. Això no obstant, segons fonts diplomàtiques espanyoles, no hauria d’afectar Andorra. Ara mateix el 22 de juny esmentat és la data límit perquè la frontera del riu Runer pugui començar a ser franquejada de força habitual.

La frontera hispano-andorrana, han recordat les fonts diplomàtiques consultades, no està formalment tancada com poden ser les que separen Espanya de França o Portugal.  "La frontera d'Andorra no està tancada, està subjecta a les restriccions de mobilitat espanyoles, i aquestes acaben amb l'estat d’alarma”, i l’estat d’alarma deixarà de ser operatiu d’aquí a tres dilluns, han remarcat les fonts, que han assegurat que es continua negociant permetre la circulació dels residents al Principat als territoris catalans limítrofes inclosos en la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran.

"La frontera d'Andorra no està tancada, està subjecta a les restriccions de mobilitat espanyoles, i aquestes acaben amb l'estat d’alarma”, asseguren fonts diplomàtiques espanyoles

No obstant, l’embolic protagonitzat entre Reyes Maroto i el govern, que ha emès una nota escrita posteriorment, no deixa de crear confusió i molts sectors empresarials, a Espanya, però també en certa manera al Principat, estan estupefactes. La ministra ha parlat obertament d’obrir les fronteres terrestres amb França i Portugal el 22 de juny en una entrevista amb l’agència de notícies internacional Reuters. La rectificació des de Moncloa ha situat el calendari en els termes que ha estava fixat: 22 de juny aixecament de totes les restriccions de mobilitat internes i 1 de juliol, pas a l’obertura internacional de fronteres. L’obertura ‘segura’ que han dit des de la Moncloa per no corregir del tot la titular d’Indústria, Comerç i Turisme.

Les fonts diplomàtiques espanyoles consultades han insistit en què el cas del Principat d’Andorra és lleugerament especial. I que més enllà que continuï vigent la data del 22 de juny amb el final de l’estat d’alarma, això no treu que s’estigui analitzant encara la viabilitat d’assimilar Andorra a l’Alt Urgell, la Cerdanya, els dos Pallars, l’Alta Ribagorça i l’Aran i les properes setmanes ja es pugui garantir una mobilitat recíproca entre aquests territoris. Jurídicament, però, hi continua havent moltes dificultats. De moment és impossible.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending