La comissió d’investigació per l’operació ‘Catalunya’ es reactivarà

És un dels punts de l’acord entre Junts i PSOE pel qual els independentistes han donat suport a la candidatura de Francina Armengol per presidir el congrés i, per tant, es continuarà investigant les activitats de la policia patriòtica, incloent-hi les que van portar a terme a Andorra

El congrés ha celeberat la seva sessió constituent.
El congrés ha celeberat la seva sessió constituent.

El congrés espanyol seguirà investigant durant la nova legislatura l’operació ‘Catalunya’ i, de retruc, les seves derivades a Andorra. La comissió específica creada en el darrer mandat per aquest afer es reactivarà un cop es posi en marxa l’activitat amb la nova composició de la cambra baixa. És un dels punts de l’acord entre Junts i el PSOE que ha permès la formació independentista que lidera Carles Puigdemont donar suport a la candidatura de la balear Francina Armengol com a presidenta del parlament.

Fins al darrer moment, s’ha mantingut la incògnita sobre com quedaria la divisió de poders en la mesa del congrés, l’òrgan rector de la institució. La presidència se la disputaven socialistes (Armengol) i populars -amb Cuca Gamarra d’aspirant-. Al final, però, la votació no ha tingut color. Qui fou presidenta del govern balear liderarà el congrés després d’obtenir la majoria absoluta en la primera votació.

I això ha estat possible gràcies al fet que, gairebé sobre la botzina, els de Pedro Sánchez han assolit un acord amb Junts per aquesta votació -molt més camí queda a recórrer per assolir el suport en una futura investidura.-. El pacte inclou quatre punts, un dels quals fa referència a diferents comissions d’investigació que els independentistes consideren escaient que es tirin endavant. O, en el cas de la que fa referència a les clavegueres de l’Estat i a l’operació ‘Catalunya’, continuïn.

José Manuel Villarejo durant una compareixença en una comissió al Congrés.

Relacionat

Villarejo alça el teló de la comissió que analitza la derivada andorrana de l’‘Operació Catalunya’

Cal recordar que la passada legislatura ja es van iniciar els treballs d’aquest òrgan. Es va arribar a fer un llistat de compareixents i alguns d’ells ja va estar al congrés donant la seva versió de tot plegat, com el controvertit excomissari José Manuel Villarejo. La dissolució de la cambra, però, ho va aturar tot. I la continuïtat dels treballs depenia de com quedés configurat el nou parlament. Ara, vist el pacte, queda clar que, en els pròxims mesos, els diputats tornaran a analitzar la guerra bruta contra l’independentisme, incloent-hi les maniobres que, suposadament, la policia espanyola van realitzar a Andorra i que van acabar esclatant amb el ‘cas BPA’. La comissió, doncs, es reactivarà.

L’entesa també inclou la investigació de dos altres afers. Per un costat, Junts també ha aconseguit que el PSOE accepti crear una comissió sobre el ‘cas Pegasus’, per intentar esbrinar qui està al darrere de l’espionatge sofert per diferents líders independentistes. Per l’altre, també hi haurà una comissió sobre els atemptats del 17-A a la Rambla de Barcelona i a Cambrils, dels quals, justament aquest dijous, es compleixen sis anys.

Un moment de la constitució de la comissió.

Relacionat

En marxa la comissió que ha d’investigar al Congrés la derivada andorrana de l’‘Operació Catalunya’

Els altres punts de l’acord per la mesa del congrés fan referència a l’ús del català. Així, els socialistes accepten que es pugui fer servir amb normalitat al congrés, juntament amb la resta de llengües oficials de l’Estat espanyol. A més, el govern de Sánchez ja ha fet oficial la petició a la Comissió Europea perquè tots tres idiomes també siguin considerats oficials dins l’organisme comunitari.

Comentaris (6)

Trending