Preguntat pels entrevistadors, Espot ha presagiat que la consulta es podrà fer durant el que resta de legislatura, encara que fent el repàs dels passos que queden, no és que estigui molt clar. O, en tot cas, el mandatari governamental no ha pogut ni tan sols donar un calendari aproximat. Encara no s’ha definit la naturalesa jurídica del text, de si serà mixt o no. En tot cas, si es declara mixt serà en una petita part i la gran majoria del text podria arribar a entrar en vigor de manera provisional.
“Ningú no podrà dir mai que les línies vermelles no han quedat respectades”
En tot cas, Espot ha vingut a dir que amb tots aquests condicionants que envolten l’acord “jo crec que tot això de vegades ens hauria de fer tocar de peus a terra” i veient la situació geopolítica actual, “voler fer creure que la UE està al 100% del seu temps dedicant-se a pensar què li cal a Andorra o que es pot renegociar un text que s’ha estat negociant durant nou anys” és, ha dit llançant un dard enverinat a Concòrdia, “fer ciència-ficció”. Alhora, el mandatari governamental ha afirmat amb fermesa que “ningú no podrà dir mai que les línies vermelles no han quedat respectades” en el text que s’ha pactat amb la Comissió Europea.
El màxim responsable de l’executiu, que ha destacat “la transcendència de l’acord d’associació” i ha vinculat al fet que hi hagi aquest acostament a Europa amb el fet que es pugui accedir a un prestador d’última instància per a les entitats bancàries, ha deixat clar també que “és inconcebible esperar deu o quinze anys” que pugui entrar en vigor l’acord si resulta que en ser considerat mixt el text les cambres parlamentàries de tots els països de la UE l’han d’aprovar.
Per tant, ha indicat, una vegada hi hagi l’aprovació del Parlament Europeu, que seria en tot cas prèvia a la de la resta de parlaments, es faria el referèndum i si el text fos aprovat es podria modificar la llei de tractats amb la intenció que tots aquells aspectes no mixts del text, que seran la immensa majoria, podrien entrar en vigor de manera provisional. Perquè si mai es pretengués esperar la ratificació per totes les cambres legislatives, amb les transitòries que hi ha en matèria de telecomunicacions o de tabac, potser seria llavors Europa qui exigiria renegociar el text.
Comentaris (6)