Andorra i Catalunya estrenyen relacions i es comprometen a mantenir reunions periòdiques

Per primera vegada en 12 anys s’han trobat en persona un cap de Govern i un president de la Generalitat i han tractat temes d’interès comú per als dos territoris, com l’aeroport o salut

Xavier Espot i Pere Aragonès, a la seva trobada a Barcelona
Xavier Espot i Pere Aragonès, a la seva trobada a Barcelona

El cap de Govern, Xavier Espot, s’ha traslladat a Barcelona per tenir un encontre amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Aquesta reunió es dóna 12 anys després que les dues figures es trobaren en persona. En aquest sentit, Espot ha indicat que “tot i que les relacions s’han mantingut inalterables, ens hem compromès a fer periòdiques aquestes visites”. En aquesta ocasió, s’han tractat temes d’interès comú per als dos territoris, com l’aeroport o l’àmbit de la salut.

Aragonès, per la seva banda, ha indicat que “es reprenen les relacions bilaterals. La trobada ha deixat patent la sintonia i ens ha ajudat a enfortir la col·laboració entre els dos territoris”. La situació provocada per la pandèmia, segons han assegurat els dos mandataris, ha ajudat per constatar la necessitat d’enfortir les relacions i donar un impuls als interessos comuns.

“Donem inici a una nova etapa de sinergies entre els dos territoris”, ha apuntat Aragonès. Segons han explicat, s’ha considerat la possibilitat de poder fer diverses reunions a l’any, sent la propera en Andorra, “i així poder dissenyar les estratègies compartides en clau de futur”, apuntava el president català. En aquesta ocasió, segons ha indicat Espot, s’ha fet un repàs general d’aquelles qüestions d’interès mutu i s’ha decidit “acabar de donar l’impuls polític necessari i delegar als ministres i consellers aquests temes que estan en fase més embrionària”.

Aquestes qüestions serien l’aeroport Andorra – la Seu d’Urgell, la gestió de residus, el desenvolupament de l’àmbit esportiu als Pirineus i l’àmbit sanitari. Espot ha recalcat que la pandèmia ha posat patent la coordinació i la col·laboració en matèria de salut, apuntant que “durant la situació més crítica vam ajudar a l’Alt Urgell acollint alguns pacients, i tenim la voluntat de prestar més serveis des de l’hospital”. Tot i això, Espot ha apuntat que “s’ha d’acabar de concretar en què es pot traduir aquesta coordinació”.

A l’encontre, Espot i Aragonès també han parlat sobre l’estat de les negociacions d’Andorra per a un Acord d’Associació amb la Unió Europea. Sembla que ambdós han coincidit en l’oportunitat de dinamització i de progrés econòmic que representa l’accés als programes europeus per a tota la zona pirinenca. A més, també han recalcat la importància de seguir treballant conjuntament per la dinamització del teixit econòmic i social dels Pririneus.

Respecte a aquest encontre històric, no s’ha aprofundit en els motius pels quals fa 12 anys que un cap de Govern d’Andorra i un president de la Generalitat de Catalunya no es trobaven presencialment. Espot ha assegurat que, durant el confinament “es va fer una trucada telemàtica”. Per la seva banda, Aragonès ha apuntat al poc temps que ambdós ostenten el càrrec i a la “situació política” catalana dels últims temps. Així i tot, ha assegurat que “mai s’ha deixat de mantenir una relació bilateral i la voluntat ara és donar-li la màxima rellevància constitucional”.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending