Andorra i Canadà signen un acord per promoure la mobilitat dels joves entre els dos països

A la iniciativa s’hi podran acollir persones d’entre 18 i 30 anys, que podran fer viatge de fins a un any de durada al país nord-americà i tenir dret a treballar

La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach.
La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach.

Canadà i Andorra ha tancat un acord que permetrà als joves de tots dos països viure i treballar a l’estranger gràcies al programa internacional que impulsa el govern de l’Estat nord-americà. Des de tots dos executius s’assegura que el conveni donarà noves oportunitats a les persones entre 18 i 30 anys per a trobar feina i viatjar un cop s’aixequin les restriccions provocades per la crisi del coronavirus.

De fet, l’emergència sanitària va fer que l’acte de signatura del document fos virtual. L’acord el van signar la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach i el secretari parlamentari del ministeri d’Afers Exteriors de Canadà, Robert Oliphant. D’aquesta forma Andorra es converteix en el trenta-sisè país que entra al programa impulsat pel govern d’Ottawa.

El programa d’Experiència Internacional del Canadà (IEC) és una iniciativa bilateral creada per l’executiu canadenc que permet els joves dels països signants l’oportunitat de treballar mentre viatgen. La voluntat és fomentar els llaços entre els col·lectiu dels diferents estats i, de retruc, enfortir les relacions entre els països signants. En el cas d’Andorra, és el primer acord d’aquest tipus que rubrica.

Amb aquest acord, des del Govern s'assegura que es poden obrir "noves oportunitats laborals i culturals per als joves a partir del 2021". El text simplifica els procediments administratius pels andorrans que vulguin entrar, sojornar, viatjar i treballar temporalment en territori canadenc i viceversa pels joves d'aquell país. Es preveu un total de 25 places cada anys.

“Tenim excel·lents relacions bilaterals i multilaterals amb el Canadà basades en els valors comuns de la democràcia, els drets humans, la prosperitat i el multilingüisme”, ha remarcat Ubach, tot recordant que el 2020 se celebra el 25è aniversari de l’establiment de contactes diplomàtics entre tots dos Estats. “Hem desenvolupat una forta relació expressada a través de la cooperació bilateral en els àmbits de l’educació i la innovació”, ha recordat. A la vegada, sobre l’acord, ha indicat que “promourà la mobilitat juvenil entre els dos països”.

Per la seva banda, Oliphant ha afirmat que “com a països compartim moltes prioritats, incloent-hi la igualtat de gènere la lluita contra el canvi climàtic, la promoció de la seguretat econòmica i l’enfortiment del multilateralisme”. Al seu entendre, l’acord “enforteix els nostres vincles i proporciona a la propera generació experiències i oportunitats que poden canviar la vida”.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending