Andorra acull 296 refugiats entre sirians i ucraïnesos

Estan sota l'empara de la llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries, però està pendent la llei d'asil que es troba sobre la taula, però que no és prioritària per l'executiu

Alguns dels desplaçats enfilant-se al bus amb l'ajut dels membres del comboi.
Alguns dels desplaçats enfilant-se al bus amb l'ajut dels membres del comboi. ALTAVEU MÈDIA

Fins a 296 persones estan acollides a Andorra sota l'empara de la llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries i que avui pren més rellevància que mai amb el Dia Mundial dels Refugiats. Una situació que requereix adaptació, com la de l'allotjament, o solucions, com és el cas del cobrament de nòmines amb un permís de sojorn. A la xifra total de refugiats, aviat, s'haurien d'afegir dues famílies sirianes a les quals se'ls busca allotjament.

En el Dia Mundial dels Refugiats, Andorra no s'ha volgut quedar al marge i ha volgut commemorar aquest acte per donar visibilitat al que viuen aquestes persones. De fet, com ha indicat la secretària d'Estat d'Afers Socials, Teresa Milà, acull 296 refugiat, concretament 283 procedents d'Ucraïna i 13 de Síria. S'emparen sota la llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries, tot i que s'està a l'espera que es desenvolupi una llei d'asil. Un text que, de moment, "no és prioritari" per a l'executiu, però que està sobre la taula.

A l’arribada de cadascun d’ells des de l’executiu es mira quines són les necessitats a cobrir amb diferents actors del país. Una situació que amb el pas del temps pot canviar, com la necessitat de reubicar els refugiats que, en aquests moments, es troben en hotels o apartaments turístics i que, ara, amb l’arribada de l’estiu necessiten els recursos cedits. En aquest sentit, Milà ha explicat que una trentena de persones seran traslladades de forma imminent a un hotel del Tarter, mentre que en una segona fase s’hi traslladaran una vintena i uns altres 20 en una tercera. “En total seran una setantena” els que s’esperen a l’establiment hoteler canillenc.

Ucraïnesos que han continuat treballant a distància per empreses internacionals han tingut problemes per cobrar les nòmines, ja que el permís de sojorn no permet rebre diners d'altres països.

De moment, com ha confirmat la secretaria d'estat, "no tenim cap constància que hagin marxat refugiats", tot i que hi ha unes 10 persones que han expressat aquest desig. Des de l'executiu s'ha recordat que és necessari realitzar la baixa a "afers socials o immigració".

Durant la seva estança al país, s'intenten integrar al màxim al lloc d'acollida, buscant feina i aprenent l'idioma. "37 dels ucraïnesos ja estan treballant" en empreses, ha indicat Milà, mentre que una 20 han pogut continuar treballant per a empreses internacionals a partir del teletreball. Aquests, últims, però han tingut problemes per cobrar la nòmina, ja que amb el permís de sojorn no es permet rebre diners d'altres països. Una situació que el govern és coneixedor i sobre el qual estan treballant.

Finalment, i de forma paral·lela, des de l'executiu s'està treballant per complir amb el compromís d'acollir una vintena de refugiats sirians. S'està a l'espera de poder trobar un allotjament per a dues famílies que fugen de la guerra de Síria i que, actualment, es troben al Líban. La Covid i la guerra d'Ucraïna ho ha enrederit tot i s'espera que aquest any puguin arribar a Andorra.

Etiquetes

Comentaris

Trending