Andorra acull 284 refugiats ucrainesos

El Govern preveu que hi pugui haver desplaçats que tornin al país eslau per l'evolució del conflicte i vol que es donin de baixa

Els voluntaris de Creu Roja i els desplaçats quan venien cap a Andorra en un dels combois humanitaris de l'ONG.
Els voluntaris de Creu Roja i els desplaçats quan venien cap a Andorra en un dels combois humanitaris de l'ONG.

Fins a 284 ucraïnesos han decidit refugiar-se al Principat del conflicte armat que s'està vivint al país eslau arran de la invasió russa. Tot i això, es preveu que una part d'ell, en funció de l'evolució de la guerra, retorni al seu país d'origen i, des de l'executiu, es vol que es donin de baixa per tenir un recompte exhaustiu.

Andorra, actualment, acull un total de 284 ucraïnesos, segons ha especificat el ministre Portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa posterior a la sessió de Consell de Ministres. En concret, 280 regularitzat i, per tant, amb permís de residència i treballa, mentre que els 4 restants estan a l'espera de la revisió mèdica per obtenir els papers. Una dada que podria experimentar canvis a curt termini, ja que, com ha puntualitzat Jover, les previsions de l’executiu és que una part dels desplaçats decideixin retornar al seu país per la millora de la situació "ara que el conflicte armat està més localitzat en regions" i, en d'altres, es pot viure amb relativa normalitat. 

En cas que això succeeixi, des de l’executiu es vol que quedi constància de la marxa d'aquestes persones per tenir un control i saber amb exactitud els que queden al país i quines són les seves necessitats. De retruc, aquesta tornada a casa també permetria poder reubicar aquells ucraïnesos que encara s’estan allotjant en apartaments turístics, i que pot suposar un mal de cap als propietaris de cara  a l’estiu. Tot i això, el ministre ha volgut recalcar que des d’Afers Exteriors s’està treballa per trobar llocs a aquestes persones i recol·locar-les.

D’altra banda, l’executiu ha aprovat una modificació reglamentària perquè es pugui intercanviar informació sobre els refugiats acollits a Andorra entre l'administració, el SAAS i la CASS amb la voluntat de poder-les atendre-les millor. En aquest sentit, Jover ha assegurat que no s’ha detectat cap problema, però que des de Govern s’ha preferit dur a terme aquest pas per tenir cobertura legal.

Etiquetes

Comentaris

Trending