Denuncien Espot i el director de la policia per suposat tràfic d’influències i prevaricació

L’exsecretari d'Estat d'Economia i Empresa i actual cap d'àrea de Pressupost, Salustià Chato, veu irregularitats en la denegació de la seva demanda per ocupar la plaça d’analista financer al cos d’ordre, que finalment va quedar paralitzada després d’uns informes desfavorables

El cap d'àrea de Pressupost de Govern, Salus Chato
El cap d'àrea de Pressupost de Govern, Salus Chato Govern d'Andorra

El cap d’àrea de Pressupost del Govern, Salus Chato, ha denunciat davant la policia el cap de Govern en funcions, Xavier Espot, el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, altres membres de l’executiu i el director de la policia, Jordi Moreno, per un presumpte delicte de tràfic d’influències, prevaricació administrativa, revelació de secret professional i de dades als mitjans de comunicació perquè considera que són els causants de frenar el seu trasllat per ocupar la plaça d’analista financer al cos d’ordre.

La situació de Chato a l’edifici administratiu no ha estat fàcil des de la seva destitució com a secretari d’Estat d’Economia i Empresa el setembre del 2019 per haver participat com a observador en partits internacionals de futbol. Quatre anys després ha demanat el trasllat per ocupar la vacant que havia quedat a la Policia com a analista financer, però, finalment se li ha denegat, malgrat que en un principi els informes eren favorables.

Els fets es remunten el passat 30 de setembre quan presenta una sol·licitud per ocupar el lloc que havia quedat disponible. Al llarg de dos mesos se l’informa per part del departament de Policia i també des de Govern que “hi havia una persona que també optava a la mateixa plaça i que s’hauria de passar les proves pertinents”. A mitjan de novembre li comuniquen que persona interessada refusa la plaça perquè s’havia presentat a un altre concurs a l’administració. Un cop coneguda aquesta decisió, el director del cos d’ordre, Jordi Moreno, emet un informe favorable perquè Chato s’incorporés al despatx com analista financer, atès que reunia els requisits exigits per traslladar-se. Un dia després, la secretària d’Estat de Funció Pública, Lara Vilamala, signa un altre informe autoritzant el trasllat.

El consell de ministres del 22 de desembre de 2022 havia de ratificar el trasllat, però es va treure de l’orde del dia sense dir els motius

En la denúncia presentada a la Policia, el cap d’àrea de Pressupost exposa que en el marc d’un sopar de Nadal del Ministeri de Finances, al qual no va assistir-hi, la interventora general, Meritxell Bonell i el secretari d’Estat d’Afers Financers, Marc Ballestà “van anunciar als meus companys de feina que marxava al departament de Policia com analista financer, desvetllant una informació personal que ni tan sols havia compartit amb la meva família”. Tot i això, Bonell també autoritzava el seu trasllat. La cosa, però, segons ha deixat escrit a la denúncia, es comença a tòrcer a partir del 22 de desembre quan surt a la premsa la seva marxa, malgrat que no tingués la confirmació oficial. Precisament, aquell dimecres Vilamala porta el dossier perquè sigui ratificat en la reunió del Consell de Ministres, però s’acaba traient de l’ordre del dia “sense que ningú em digui el motiu ni em doni còpia d’aquella sessió”.

Tot just començar el 2023, un dels sergent major emet un informe negatiu sobre l’adjudicació de la plaça, al·legant que en el trasllat de Salus Chato hi ha certs aspectes que no han quedat demostrats com “els principis de publicitat, igualtat i concurrència respecte a la resta de funcionaris que ostenten els requisits per a ocupar la plaça d’analista financer”. En aquest sentit, el denunciant “sospita que algun membre de Govern ha influit en la decisió del sergent major”. Dos dies després, el director de la policia, Jordi Moreno, ratificava l’informe negatiu i posa en relleu que “considera adient promoure la deguda publicitat de la plaça de nova creació amb l’objectiu d’actuar en interès públic”. El 12 de gener Chato es torna a assabentar per la premsa que el seu trasllat ha quedat paralitzat.

Un dels sergents majors emet un informe desfavorable exposant que Chato no compleix els principis d’igualtat, publicitat i concurrència respecte a la resta de funcionaris per ocupar la plaça

Un cop coneguda aquesta notícia demana l’estat del seu dossier i el 8 de febrer, des de la policia s’emet un nou informe exposant que la plaça ja no és necessària cobrir-la “perquè s’ha reestructurat la unitat financera i entenc que hi ha hagut pressions per part d’algú per rectificar aquest segon informe”. Fins al 15 de febrer no rep la resolució de Funció Pública denegant-li el seu trasllat, “però no rebo còpia per poder-me defensar, negant-me aquest dret”. El dia 17 torna a fer una nova demanda a tràmits perquè li facilitin la còpia d’aquest expedient i no és fins aquest passat dilluns 27 de març que ha rebut la documentació sol·licitada, a excepció de l’acta de la reunió del consell de ministres del 22 de desembre de 2022. Els papers, però els ha rebut fora de termini per poder presentar les al·legacions i ara ha decidit denunciar el cas.

Ha estat aquest divendres al migdia quan presentava una denúncia al despatx del cos d’ordre contra el cap de Govern en funcions, Xavier Espot, el ministre de Justícia i Interior en funcions, Josep Maria Rossell, la secretària d’Estat de Funció Pública, Lara Vilamala, la secretària general de l’executiu, Esther Fenoll, el director de la Policia, Jordi Moreno, el sergent major de la policia, així com tots els membres de Govern que van assistir a la reunió del consell de ministres del 22 de desembre. Considera que presumptament s’han comès els delictes de tràfic d’influències, prevaricació administrativa, revelació del secret professional i revelació de dades personals als mitjans de comunicació.

Comentaris (48)

Trending