Actua Tech analitza els moviments dels ciutadans amb el mateix dispositiu que es controlen els turistes

El Govern seguirà gràcies als telèfons mòbils i assegurant l’anonimat per on hi ha més afluència de persones des que aquest matí s’han autoritzat les sortides per a passejar i córrer

-
-
El mateix dispositiu, basat en tecnologia Big Data, que servia fins ara per controlar turistes s’està usant ara per saber per on es mouen els ciutadans del país que surten a passejar o córrer. Actua Tech és l’encarregat d’analitzar unes dades que facilita Andorra Telecom a partir del seguiment dels telèfons mòbils. El Govern assegura que el procediment és totalment anònim i que ha de facilitar prendre decisions davant eventuals aglomeracions en alguns punts concrets.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha assegurat aquest migdia que les decisions sobre la possibilitat d’anar facilitant a poc a poc més estones per poder sortir al carrer s’aniran adoptant a partir de dues anàlisis concretes: l’evolució epidemiològica, és a dir, si hi ha més contagis o no; i la informació que estudiï Actua Tech a partir del control anònim dels moviments dels telèfons mòbils.

Aquesta darrera eina, que genera un fort rebuig en segons quins sectors de la població i que comporta molts dubtes sobre la seva legalitat, ja s’emprava des de fa un temps per tal que Andorra Turisme pogués disposar d’elements sobre els consums, les preferències i els comportaments dels turistes. Ara, s’ha canviat l’orientació del públic objecte de l’estudi i es vol saber per on es concentren majoritàriament les persones. 

L’APDA sí que ha validat l’aplicació informàtica que serveix per registrar els símptomes que els ciutadans puguin presentar en relació amb el virus

Martínez Benazet ha explicat que “es veu per on es belluguen les persones” però sense saber quines persones són. Alhora, el titular de Salut ha assegurat que es respecta el marc legal vigent i no comporta cap vulneració dels drets constitucionals reconeguts. El ministre ha garantit que el sistema disposa de l’aval de l’Agència de Protecció de Dades (APDA). En aquest sentit, fonts d’aquest organisme han assegurat que al seu dia es va analitzar l’eina de control turístic. 

En relació amb el coronavirus, l’APDA també ha validat l’aplicació informàtica que serveix per registrar els símptomes que els ciutadans puguin presentar en relació amb el virus. En canvi, no s’ha tornat a repassar, si és que calgués, l’eina turística reorientada ara a avaluar els moviments que fan els ciutadans gràcies a les excepcions fetes al confinament. En tot cas, les fonts de l’APDA consultades han assegurat que en ser dades anònimes, ja no és una qüestió de la competència de l’agència.

L’eina Big Data que permetia tenir dades dels turistes es va analitzar acuradament atès que hi ha centenars, milers de ciutadans estrangers que podien ser objecte de control. Les fonts de l’APDA consultades han assegurat que Andorra Telecom té l’obligació de lliurar a Actua Tech totes les dades anonimitzades, sense que hi pugui haver cap element que permeti situar un dispositiu mòbil concret en algun lloc particular. I com pot accedir legalment a les dades l’operadora telefònica? Segons l’APDA, l’empara les normatives relatives a facturació i a la pròpia llei de creació del servei de telecomunicacions.

Comentaris (7)

Trending