Els tubs que escalfen les torres

FEDA inaugura oficialment la primera xarxa de calor i fred, amb epicentre al Clot d’Emprivat, i ja té decidit estendre cap a Terravella els ramals que ja hi ha en funcionament a Andorra la Vella i està instal·lant ara a Prat de la Creu

Com a Soldeu i a Andorra la Vella, però a Escaldes, amb una petita gran diferència. La xarxa tèrmica de FEDA no només serà de calor. També possibilitarà la versió freda gràcies a l’aerotèrmia i, si escau i s’acaba d’implementar, a partir de l’aprofitament de l’aigua del riu. FEDA ha inaugurat aquesta tarda la planta de producció ubicada a la zona escaldenca de la plaça dels Dos Valires. Cinc milions llargs d’inversió per donar escalf, fonamentalment, al Clot d’Emprivat i, també, és clar, a totes les torres que s’hi construeixen.

La planta va entrar en fase de proves a l’estiu i ara ja és operativa, a falta que es vagin embrancant nous edifici, com l’escola bressol, segons que ha explicat el director-gerent de FEDA Ecoterm Jordi Travé. La inauguració de la instal·lació ha estat presidida pel cap de Govern, Xavier Espot; per la ministra de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Calvó; per la cònsol d’Escaldes, Rosa Gili; i per diversos responsables tant de FEDA com del comú d’Escaldes, que han vist en primera persona la transformació de l’espai on s’ha ubicat la planta i, també, la instal·lació de producció energètica en sí.

Un nou pas, ho han remarcat tant Travé com Espot i Calvó en els seus respectius parlaments o explicacions als mitjans de comunicació, “cap a la sobirania energètica” a partir d’una energia “alternativa a l’elèctrica”. El màxim responsable de l’executiu ha fet fots -amb el permís de la ministra- perquè abans del 2030 s’arriba a la fita de produir el 30% de la demanda d’energia. Calvó està convençuda que es pot assolir. La sobirania energètica, l’increment de producció, ha remarcat Espot, ha de fer possible “reduir la dependència de l’exterior i l’impacte sobre el medi ambient” i, també, “evitar el malbaratament dels recursos de FEDA”.

I és que fer una planta com la de la xarxa de calor i fred d’Escaldes no surt gratis i s’ha d’estudiar molt bé. D’estudis, ha admès el gerent de FEDA Ecoterm, n’hi ha diversos sobre la taula. Però en matèria tèrmica, més enllà de les instal·lacions de Soldeu, d’Andorra la Vella -que ara passa per estendre’s cap a Prat de la Creu, com és sabut- i ara Escaldes no hi ha, sobre la taula de forma immediata, cap nou projecte. Primer, ha vingut a dir Travé, cal consolidar el que hi ha per molt bona acceptació que estiguin tenint les instal·lacions que s’han fet.

20221213 160359
Discurs inaugural.

El màxim responsable executiu de FEDA Ecoterm ha reconegut que el projecte d’Escaldes s’havia “focalitzat molt en el Clot d’Emprivat” i s’ha vist com altres zones properes es volien apuntar també al carro. Però la capacitat de la planta d’Escaldes és la que és. Pot produir el consum corresponent a 740 llars -que al seu torn permet estalviar 1.300 tones de CO2 l’any. La xarxa té una extensió, una canalització, de 950 metres. I es podria allargar més si calgués. Però la planta, s’ha dit, arriba on arriba.

El que sí que té clar FEDA Ecoterm hores d’ara, per exemple, en relació amb les xarxes de calor és que la d’Andorra la Vella s’estendrà amb un nou ramal, no previst inicialment, que anirà cap a Terra Vella i permetrà alimentar el futur edifici de lloguers a preus assequibles de la Borda Nova. Jovial no podrà ser escalfat per aquest sistema perquè l’energia que l’alimenta és elèctrica i perquè un edifici es pugui connectar a la xarxa tèrmica el sistema ha d’usar l’aigua com a base, ha explicat Jordi Travé.

Sílvia Calvó ha assegurat que “s’està treballant de valent” en relació amb l’increment de producció nacional i que actualment s’estan realitzant “estudis més concrets” en relació amb el parc eòlic que es preveu construir al Maià. Aquest equipament, ell sol, ha afirmat la ministra, hauria de permetre produir entre un 9 i un 10% de l’actual demanda d’energia elèctrica que té el Principat.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending