Un tabac de qualitat suprema

Més del 96% de la collita del 2023 acaba classificada en una de les primeres categories, mentre que la de l’any abans només va aconseguir aquesta qualificació el 78%

La collita de tabac del 2023 ha estat una de les millors en molt temps. Les elevades temperatures que va fer més l’absència de grans tamborinades en forma de calamarsa han fet que la qualificació de les fulles, una vegada assecades, així deixat un registre excepcional. Nou de cada fulles són de primera -la immensa majoria- o de segona categoria, molt per sobre del que va passar ara fa un any. La satisfacció entre els colliters i, per extensió, a l’Associació de pagesos i ramaders (APRA) és evident.

La classificació es va fer fa unes setmanes. I ara que se n’ha fet el recompte i s’han processat les dades, el resultat és exquisit. De les 125 tones oficials de tabac recollit i assecat, el 96,5% han obtingut una qualificació que se situa en les tres primeres categories establertes en aquest rànquing. El 2022, aquestes mateixes dades van arribar al 78%, una qualitat sensiblement inferior. Però és que de la collita del 2023, el 72% és de primera categoria i el 18%, de segona.

Tot plegat es deu a l’absència de pedregades -les que hi va haver van ser poc rellevants- i una calor que agrada al tabac. I malgrat que hi va haver sequera, la majoria dels colliters van ser prou eficaços i eficients per saber regar quan calia i en la quantitat necessària

Això es deu a l’absència de pedregades -les que hi va haver van ser poc rellevants- i una calor que agrada al tabac. I malgrat que hi va haver sequera, la majoria dels colliters van ser prou eficaços i eficients per saber regar quan calia i en la quantitat necessària perquè les plantes tinguessin una bona evolució i un creixement compassat que ha acabat donant un producte esvelt i molt reeixit, com la classificació ho ha acabat evidenciant.

Aquesta darrera collita va tornar a ser de 125 tones, que és el pacte que actualment hi ha entre els pagesos i els fabricants de productes de tabac. És la meitat del que es feia just abans de la pandèmia. Però arran de la crisi sanitària es va reduir el 50% el contracte i ja difícilment es tornarà enrere, segons que han explicat fonts del sector, que han explicat que la reducció de la plantació de tabac “ens ha permès alliberar terres”.

En efecte, hi ha més terreny “per fer altres conreus” i, per exemple, dedicar-se als ferratges per al bestiar. Això comporta poder rebre unes ajudes superiors de l’administració en aspectes com ara, per exemple, el prat de dall. Amb tot, el tabac “continua sent” la principal font d’ingressos del sector primari i que facilita “la diversificació dels conreus i poder treballar en altres coses”. 

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending