Renovables sí, però limitades

Les II Jornades de l'energia i ciutats sostenibles debaten sobre les noves fonts tot i que recorden que algunes d'elles depenen de factors com el sol i el vent i que mai tindran la flexibilitat de les fòssils i es planteja l'opció de l'hidrogen

Comentaris

Les II Jornades de l'energia i ciutats sostenibles aposten per les energies renovables però tenint en compte que no es recuperarà mai la flexibilitat que hi ha amb les fòssils ja que depenen de factors com el sol o el vent. S'han de trobar alternatives i una d'elles pot ser l'hidrogen.

El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral ha reclamat conscienciació i apostar per l'hidrogen que és una energia poc industrialitzada i amb molt camí per recórrer. En aquest sentit ha indicat que s'està estudiant la possibilitat d'utilitzar-lo com a font d'energia per a l'edific administratiu comunal del Molí. Actualment, gairebé la totalitat de l’hidrogen s’obté a partir d’hidrocarburs, principalment mitjançant el procés de reformat amb gas natural. L’hidrogen també es pot produir a partir de l’electròlisi de l’aigua, procés que necessita d’energia elèctrica. Si aquesta energia elèctrica té un origen completament renovable, tal com planteja l’escenari futur de la transició energètica, l’hidrogen produït serà d’origen renovable. És l'anomenat hidrogen verd.

Algunes fonts energètiques renovables com l’eòlica o la solar -grans protagonistes en l'anomenada transició energètica- no són gestionables, ja que produeixen energia elèctrica depenent de variables meteorològiques com la intensitat del vent o la radiació solar. Això vol dir que no es pot garantir la producció d’energia elèctrica en un determinat moment perquè alternen períodes d’alta i baixa producció en funció de les condicions climatològiques. Amb l’ús cada cop més freqüent d’aquestes fonts energètiques renovables no gestionables seran necessaris sistemes d’emmagatzematge d’energia, com per exemple, el bombament hidroelèctric, les bateries electroquímiques o també l’hidrogen.

La previsió és que la crisi encara duri alguns anys

Per altra banda, Majoral ha recordat l'afectació del conflicte entre Rússia i Ucraïna en l'energia. "Els altres països estem veient a l'entrada de l'hivern que ens falten recursos per afrontar necessitats bàsiques com aixecar la persiana diària". Segons el cònsol "l'enemic a batre és la incertesa sobre quan durarà aquesta situació" i per això ha subratllat que cal buscar alternatives i ha detallat les accions que està duen a terme el comú lauredià. "La nostra opció ara mateix és la biomassa per disminuir la petjada de carboni en els nostres edificis públics". El director general de FEDA, Albert Moles, ha afirmat que "l'estalvi energètic és un repte" per ajudar a mantenir l'equilibri financer de l'empresa elèctrica. Preveu que la crisi durarà encara alguns anys "pel que es tardarà en restablir totalment el subsministrament de gas a Europa". Ha opinat que Andorra ha de poder aprofitar les oportunitats que s'oferiran "davant d'aquesta situació complexa".

Augment de consum i cap més alarma de tall de subministrament

Moles ha indicat que despres de l'estalvi energètic d'entre el 6 i el 8% aconseguit entre octubre i el que portem de novembre, l'arribada del fred ha fet augmentar el consum en comparació amb l'any passat. Ha apuntat que per fer un balanç caldrà esperar a tenir més dies d'hivern i ha assegurat que "l'economia d'Andorra és molt més activa aquest 2022 que fa un any". D'aquesta manera, tot i l'estalvi que s'està duent a terme ara per ara "hi ha molts més metres quadrats de centres comercials, d'hotels i de residents perquè ha augmentat el nombre de persones que viuen a Andorra. Això per molt estalvi que hi hagi, hi ha una part que s'incrementa". És conscient que aquest hivern hi haurà un dèficit "sense l'arribada de gas rus". Pel que fa als països veïns, assegura que "en l'àmbit de subministrament no hem tingut cap més alarma". 

El president de l'Empresa Familiar Andorrana (EFA), Daniel Armengol ha manifestat que l'entitat té integrat l'ADN de la sosteniblitat "que és un tema que ens preocupa per la realitat del canvi climàtic i la guerra a Ucraïna". Ha demanat valentia als ponents "perquè impulsin un debat enriquido per focalitzar els esforços conjunts cap a un mateix objectiu". Ha volgut ressaltar que no s'ha incidit prou en la col·laboració públicoprivada prevista al llibre blanc de l'energia per assolir l'estalvi energètic i la reducció d'emissions contaminants. I ha reclamat recuperar aquest esperit per trobar l'equilibri entre l'estalvi energètic i el creixement econòmic.

Durant les ponències de la jornada del matí, el gerent de FEDA Ecoterm, Jordi Travé ha tractat sobre la importància de l'estalvi, la diversificació de les fonts i l'eficiència energètica com a resposta al creixement de la població i a l'increment de l'electrificació tot destacant el rol imprescindible de l’eficiència. Elvira Carles, directora de la Fundació Empresa Clima ha parlat de la lluita contra l'emergència climàtica mitjançant les energies renovables. Posteriorment s'ha fet una taula rodona sobre les accions de les empreses andorranes per a estalviar energia. Aquestes jornades estan organitzades per FEDA, el comú de Sant Julià de Lòria i l'Empresa Familiar Andorrana, amb la col·laboració de la Universitat Carlemany.

Comentaris (2)

Trending