A la recerca del treballador francès

Es tornen a incentivar els contactes per disposar d'assalariats pels comerços del Pas de la Casa i les estacions d'esquí

Comentaris

Andorra mira cap a França per contractar treballadors ja sigui pels comerços del Pas de la Casa o per les estacions d'esquí tenint en compte les dificultats que hi haurà aquesta temporada per disposar de temporers que vinguin d'Argentina o de Xile. Es torna a activar un procés que es va iniciar el mes d'octubre de l'any passat i que es va aturar a causa del confinament per la pandèmia.

El Govern va organitzar trobades a les poblacions franceses més properes a Andorra per atreure treballadors com la de la Tor de Querol. Es va fer una reunió a Acs per aconseguir, a través del Servei d'Ocupació francès la incorporació de treballadors. El primer objectiu, en aquell moment, era solucionar el problema crònic de falta de mà d'obra que ha patit la població encampadana del Pas de la Casa i que no s'ha pogut solucionar amb diverses iniciatives anteriors.

Ara, a la problemàtica amb les botigues, s'hi ha afegit la de les estacions d'esquí tot i que la temporada és d'allò més incerta a causa de la pandèmia i dels possibles rebrots. L'arribada d'esquiadors britànics o russos es preveu complicada a causa del coronavirus com la dels temporers de països de l'Amèrica del Sud. 

Els temporers extracomunitaris que vinguin a treballar aquesta temporada a Andorra ho hauran de fer amb un contracte signat d’origen, un bitllet d’avió d’anada i tornada i que, a més, sigui de data flexible. La intenció és poder comptar amb treballadors que hagin desenvolupat activitats en les diverses estacions d'esqui franceses més pròximes a Andorra i, especialment, si parlen o entenen el català.

La reactivació dels drets dels treballadors francesos que estan a l'atur al seu país és un punt a negociar

Hi ha un aspecte, però, que cal resoldre com és la reactivació dels drets dels treballadors francesos que estan a l'atur al seu país després de l'estada a Andorra. La negociació s'ha fer ràpidament perquè la previsió és començar la temporada d'esquí a finals del mes de novembre i principis del de desembre. Les primeres preciptacions que han caigut aquest cap de setmana augueren que pot ser una bona campanya malgrat l'espesa de Damocles que penja sobre totes les activitats en forma de coronavirus.

Les administracions franceses estan disposades a col·laborar i, per exemple, l'ajuntament d'Acs ha mostrat la seva voluntat de a posar en marxa un transport públic a un preu molt econòmic per a poder portar treballadors des de les poblacions franceses d'Acs-dels-Tèrmes, Merens, i de l'Ospitalet. El bus estaria finançat per l'ajuntament d'Acs i l'utilitzarien unes 30 persones cada dia.

Etiquetes

Comentaris (14)

Trending