Una platja sense bany... encara

El comú de Sant Julià inaugura la Cala Laurediana a l’espera que baixi el cabal de l’aigua per poder construir una petita bassa on es pugui fer una remullada amb prou seguretat

Sant Julià ha inaugurat oficialment la Cala Laurediana. Ho ha fet quatre dies després del previst però amb el desig que es converteixi en un “espai de lleure familiar” al llarg d’aquest atípic estiu que ha deixat el coronavirus. Això sí, per ara, serà una platja on no hi haurà opció de bany. El comú treballa per habilitar, quan el cabal de l’aigua ho permeti, una bassa per garantir una remullada segura.

Així ho ha explicat el cònsol major, Josep Majoral, que durant el petit discurs amb el qual ha donat per inaugurat l’espai ha recordat que, històricament, la llera del riu Valira havia estat molt aprofitada per la gent del poble. S’ha remuntat, fins i tot, a segles pretèrits per rememorar que “sempre havia ofert moltes opcions d’esbarjo”. En canvi, ha lamentat, els darrers temps s’havia perdut aquesta relació.

Per això, un dels objectius de la Cala Laurediana és “apropar el poble al riu” una altra vegada. I així, “es podrà gaudir d’un espai de lleure familiar”. De moment, es podrà fer servir la sorra per estirar-se, jugar o prendre el sol. Tocarà esperar encara uns dies a poder, ni que sigui, remullar-se una mica al riu.

El cònsol, Josep Majoral, ha volgut deixar clar que es vol prioritzar la seguretat abans de permetre el bany i ha avançat que hi haurà un socorrista que serà qui l'autoritzi o no en funció de les circumstàncies

El problema? Actualment el Valira baixa molt ple, a causa de les pluges dels darrers dies. Els plans del comú passen per esperar que baixi el cabal i així poder “fer una bassa perquè hagi aigua més calmada, uns 50 o 60 centímetres de profunditat”. El que ha deixat clar Majoral és que “prioritzem que sigui un espai segur”.

El cònsol també ha volgut allargar la mà a Apapma. L’entitat ecologista s’ha mostrat molt crítica amb el projecte i, des del comú, se’ls ha fet una crida a mantenir una reunió. “Entenc que defensin el que defensen i és necessari que hi siguin”, ha indicat Majoral, tot apuntant que “poden venir per veure el projecte que vam fer i que ho té tot en compte en l’àmbit mediambiental”. També ha deixat clar que “hi haurà un socorrista que serà també la persona que autoritzi el bany” i que “hi haurà tots els mitjans necessaris de seguretat”.

El projecte, apunta, no ha suposat una gran inversió pel comú. De fet, la major part dels diners destinats, ha explicat el mandatari comunal, s’han destinat a condicionar la zona infantil ja existent. Per tant, es tracta d’una despesa que ja s’havia de fer igualment.

L’acte d’inauguració, que s’havia de fer dimecres i que es va suspendre a causa de la forta tempesta que va afectar el Principat, ha estat força concorregut. També ha comptat amb l’actuació, molt marinera i sobre la sorra, de l’Esbart Laurèdia. Ja al vespre, ha tingut lloc el primer dels concerts de grups del país que s’aniran organitzant al llarg de l’estiu: l’ofert per The Swing Girls.

Comentaris (5)

Trending