Els nens parlen amb els pares sobre les drogues?

Tots els alumnes d’entre 8 i 9 anys dels centres educatius han rebut un llibre dirigit als seus pares per fomentar la comunicació amb els fills com a fórmula de prevenció contra l’alcohol i altres drogues

En el marc del Pla nacional contra les drogodependències i, sobretot, en les accions que es duen a terme als centres escolars, s’ha entregat als nens d’entre 8 i 9 anys un llibre que va dirigit als seus pares. L’objectiu del recull és ajudar a fomentar i a treballar la comunicació entre fills i progenitors. D’aquesta manera, es busca una prevenció sobre l’alcohol i altres drogues, sempre des de la detecció a casa i mitjançant les converses amb els més petits.

La prevenció contra les drogues cada cop hauria de començar abans. Almenys, els joves comencen a tenir relació amb elles més aviat. Així ho assenyala la tècnica del Pla nacional contra les drogodependències, Glòria Domènech. És una conclusió que s’ha extret mitjançant els tallers i les activitats que es duen a terme amb els joves a partir de 12 anys. Malgrat això, i com es fa cada any, amb els més petits l’actuació és indirecta, a través dels pares. Fa uns dies va arribar a totes les cases dels alumnes de primer curs de segon cicle, tercer de primària i CE2, segons el sistema educatiu, un llibre.

En 50 pàgines i 10 passos es dona als pares claus per fomentar la comunicació entre pares i fills. Es busca un apropament en diferents fases, pensades “per ajudar-vos a prevenir el consum d’alcohol, tabac i altres drogues en els nois i les noies”. A més a més, també es preveu que ajudarà a “afavorir una bona autoestima, a adquirir estratègies de resolució de problemes i habilitats socials”. En definitiva, es remarca que la comunicació al si de la família és clau per poder tenir una bona detecció i, també, perquè els fills transmetin als pares si mai tenen un problema o si tenen dubtes respecte a les drogues.

Domènech assenyala que la intenció en el moment de repartir el llibre ha estat “ajudar als pares a motivar els seus fills des de petits amb actituds positives, i poder construir una base necessària per al seu desenvolupament”. L’edat escollida, entre els 8 i els 9 anys, és clau per a la prevenció, abans que els nens arribin a l’adolescència, un moment crític pel que fa al consum de drogues. “Aquesta publicació vol ajudar a la tasca educativa dels pares”, remarca Domènech. És clau, també, fomentar l’autonomia, “de cara a la pressió dels companys o la presa de decisions, és un treball que s’ha de fer des que els nens comencen a l’escola bressol”.

El retorn que es té per part de les famílies, explica Domènech, és positiu. “És un llibre fàcil de llegir, és amè i jo crec que és un tema bastant interessant”, explica la tècnica, “sobretot, rebre’l quan els nens tenen 8 o 9 anys és bo perquè es pot començar a treballar abans que siguin adolescents”. De cara a futures accions, Domènech recorda que el material a les escoles s’està facilitant des del 2007 i que, en finalitzar el curs, es farà un balanç per tal de valorar quina és la intervenció que cal fer i si l’actual ha funcionat.

Etiquetes

Comentaris

Trending