Adeu al ‘pare’ de Mortadelo i Filemón l’ ‘alma mater’ de la Massana Còmic

El dibuixant Francisco Ibáñez ha mort als 87 anys i va ser un dels cinc autors que va accedir a venir en la primera edició del saló massanenc que es va fer al pavelló de l’Aldosa

Qui no ha tingut mai un còmic a les seves mans de Mortadelo i Filemón, n’ha vist els dibuixos o fins i tot les pel·lícules que s’han fet. Darrere de tot hi havia, segurament, la figura més important que ha tingut el còmic espanyol fins al moment. Avui el talent i el seu llapis s’han apagat, però deixa un llegat incommensurable i Andorra també plora la seva mort, sobretot des de la Massana Còmic on sempre ha estat una persona molt estimada.

El dibuixant Franciso Ibáñez ens ha deixat aquest dissabte a l’edat de 87 anys. L’editorial Penguin Random House anunciava a través de les xarxes socials un missatge colpidor: “Amb una enorme tristesa comuniquem que aquest matí ha mort a Barcelona el gran dibuixant i historietista Francisco Ibáñez”. Deixa un llegat amb més de 50.000 pàgines amb personatges memorables, entre els quals, els coneguts agents de la T.I.A, Mortadelo i Filemón, el ‘Rompetechos’ o ‘Pepe Gotera i Otilio’.

“És un gran dibuixant i una persona excepcional i sempre ha estat al nostre costat”

Ibánez era estimat arreu, i Andorra avui també plora la seva mort. Una de les persones més afectades per aquesta pèrdua és el president de l’Associació Andorrana del Còmic, la Il·lustració i l’Animació (ARCA), Joan Pieras. La seva dona és qui l’ha informat d’aquesta mala notícia i se’l notava afectat. “M’estimava molt al Francisco Ibáñez”, ha manifestat. I no és per menys. El ‘pare’ de Mortadelo i Filemón va ser un dels cinc autors convidats a la primera edició del saló La Massana Còmic que es va celebrar l’any 1997 al pavelló de l’Aldosa que aleshores era de titularitat comunal. “És un gran dibuixant i una persona excepcional i sempre ha estat al nostre costat”. Recorda que en aquesta primera edició “ell va apostar per venir perquè hi havia altres autors que els havíem proposat i s’ho miraven amb recel perquè no sabien a on anaven”.

Francisco Ibáñez comentant l'exposició dels 60 anys de Mortadelo i Filemón
Francisco Ibáñez comentant l'exposició dels 60 anys de Mortadelo i Filemón

Com a dibuixant havia vingut en dues o tres edicions més del Saló. La darrera va ser el 2018 coincidint amb l’exposició que se li va organitzar coincidint amb el seixantè aniversari de la creació de Mortadelo i Filemón. A més, va ser protagonista d’un dels números de la revista ‘Portella’. “La seva figura ja és consagrada en el Museu de La Massana Còmic”, diu Pieras, qui no ha volgut explicar si li faran en la propera edició algun homenatge pòstum.

Ibáñez ha venut més de 100 milions d’exemplars arreu del món i ha estat treballant fins al darrer moment. Pieras recorda que “el dibuixant m’havia dit que moriria sobre la taula de dibuix perquè no podia parar”. “N’estic segur que a casa seva s’han quedat pàgines per un següent àlbum que per desgràcia quedarà sense acabar”, ha manifestat. Ha mort el ‘pare’ de Mortadelo i Filemón i d’altres entranyables personatges, però el seu llegat quedarà per sempre.

Etiquetes

Comentaris

Trending