La pedregada d’aquest dissabte malmet diversos camps de tabac especialment a Canillo

Els colliters revisen les seves plantacions per declarar els sinistres, que encara és molt aviat per quantificar

Tabac en un camp de Canillo afectat per la pedregada.
Tabac en un camp de Canillo afectat per la pedregada.

Massa bé pujava el tabac. I producte de les altes temperatures, massa aviat. Hi havia el risc que alguna pedregada en malmetés la collita. I almenys en part, i producte de la forta calamarsada sobretot al nord del país que va caure aquest dissabte, diversos colliters es veuran obligats les properes hores a declarar sinistres. No és la primera tempesta amb granit que cau aquest estiu. Però la d’aquest dissabte sí que ha estat la més important.

Malgrat que és massa aviat per poder parlar de l’abast de la inclemència meteorològica, és obvi que hi haurà una afectació ressenyable. Almenys, per exemple, a la parròquia de Canillo, on al tomb de les 4 de la tarda d’aquest dissabte la calamarsa -o pedra ja en funció de la mida dels granets de gel- es va deixar sentir de valent. I durant prou estona perquè el tabac se n’hagi ressentit. Encara que ja se sap que el que passa en un camp, un centenar de metres més amunt o més avall pot ser tot diferent.

Però el que és clar és que al centre de la parròquia canillenca l’impacte va ser molt elevat i hi ha molts camps que han quedat molt malmesos. També va caure calamarsa a Sant Julià, on hi ha les extensions agrícoles tabaqueres més grans, però en aquest cas, encara pendent de valoració, a priori la força de la pedra no hauria estat la que sí que es va donar més al nord del país.

Sia com vulgui, i els colliters que no ho van fer ja aquest dissabte a la tarda cap al tard, ho fan aquest matí de diumenge. Repassar l’estat de les plantacions per comprovar l’impacte de la pedregada i, si escau, començar a preparar les declaracions de sinistre. A partir de dimarts les oficines de l’associació de pagesos (APRA) rebran de ben segur, segons les diferents fonts consultades, un nombre notable de sinistres. Caldrà veure, però, de quin abast i comprovar si les plantes es poden recuperar o no tenen marge per fer-ho.

Comentaris (6)

Trending