L’inici de la collita de tabac augura una bona qualitat

La majoria d'explotacions encara estan en el procés d'escapçar les flors per efectuar la recollida durant els primers dies del mes vinent

Comentaris

Plantes de tabac aquest dilluns en un camp de Sant Julià de Lòria.
Plantes de tabac aquest dilluns en un camp de Sant Julià de Lòria. B.N.

Les plantes de tabac ja estan llestes per a ser recollides. Aquests dies s'estan tallant les flors tot i que en alguns camps ja han iniciat la collita com pot ser els de Llumeneres o propietats de Juberri i d'altres parròquies. La qualitat serà bona i el gruix de la collita arribarà entre els darrers dies d'agost i Meritxell.

Aquest any i segons el càlcul de l'Associació de Pagesos i Ramaders (APRA) s'han plantat dos milions de plantes i s'ha pactat vendre 125 mil quilos. Els pagesos planten més del compte en previsió de pedregades, fongs o altres elements tenint en compte que les collites del 2020 i del 2021 van ser molt dolentes.

Un altre element és el mal temps i sobretot les tempestes amb pedra. Alguns pagesos ho han solucionat amb la instal·lació de malles protectores com a Llumeneres, una gran extensió de terra amb moltes plantes de tabac a la parròquia de Sant Julià de Lòria.

És un sistema més ecològic que el dels coets anticalamarsa que s'empraven per dissoldre els núvols de tempesta per a evitar la pèrdua dels cultius dels camps. Ara estan prohibits i descatalogats per perillositat i per la seva dosi tòxica. Un dels pagesos que ha optat per les malles és Lluís Mas de Llumeneres. Ha començat a recollir el tabac en les zones on no les ha col·locat. Ell, com altres, agricultors considera que les pedregades no han tingut massa afectació ja que les plantes encara eren petites.

L’escapçat es pot fer per aplicació de mitjans mecànics (tall manual) o bé per mitjà de l’aplicació d’inhibidors del creixement. Un cop efectuat l’escapçat de les flors, s’aconsella que el tabac romangui un mínim de 20 dies al camp, i, si pot ser, fins a 30 dies, per aconseguir un grau de maduresa de la planta que sigui acceptable.

 És recomanable que la collita es faci quan les plantes arriben al punt òptim de maduresa, que s’assoleix quan les fulles comencen a presentar petites taques de color clar i els marges una mica abonyegats. A Aixàs, a la parròquia de Sant Julià de Lòria encara estan escapçant les flors i la previsió es començar a plegar el tabac durant la segona setmana de setembre.

Després de ser collides, cal esperar que les fulles de tabac s'assequin, un procés que pot acabar, aproximadament, a finals de novembre. En aquesta fase és important que la humitat sigui escassa. Aleshores serà el moment de despenjar i embalar-la perquè a la primavera es pugui classificar a la Borda Mateu.

tbacsa
Un vehicle preparat per carregar el tabac.

 

 

Comentaris

Trending