Un nou rècord de positius diaris enfila els casos de coronavirus fins a 267

La dada suposa 43 casos més que els 224 comunicats el dijous i incrementa fins a 47 les persones que es troben ingressades a l’hospital, dels quals 11 a la UCI

Un instant de la roda de premsa.
Un instant de la roda de premsa.

Per segon dia consecutiu, la corba de contagis per coronavirus s’enfila. El ministeri de Salut ha comunicat que entre dijous i divendres s’han detectat 43 casos positius nous, el salt més fort des que va començar la crisi sanitària. En total, doncs, ja són 267 els pacients als quals se’ls ha diagnosticat la Covid-19, dels quals 47 es troben ingressats a l’hospital de Meritxell.

Així ho ha indicat el titular de Salut, Joan Martínez Benazet. Dels 267 casos, 261 estan actius, ja que tres van ser donats ja d’alta i tres més van perdre la vida. Entre els pacients que encara estan travessant la malaltia, hi ha 71 que pertanyen al col·lectiu sanitari.

A l’hospital de Meritxell es troben ingressats 47 persones, dels quals 11 es troben a la unitat de cures intensives (UCI), deu d’ells intubats i amb ventilació assistida. Pel que fa a la seva evolució, un dels casos és “especialment greu”, ja que tenia “antecedents per una malaltia greu” per la qual, de fet, “estava pendent de rebre cirurgia”. La resta de pacients segueixen segons el ministre, “una evolució correcta”, també la treballadora del SAAS, de 24 anys. “Està superant-ho”, ha volgut remarcar Benazet.

Andorra té una ràtio de test de coronavirus per cada milió d'habitants superior als 7.000, per sobre de països com Alemanya o Corea del Sud que són dels més han fet

Pel que fa als padrins del Cedre, hi ha quatre que es troben al centre sanitari mentre que tretze més romanen a la residència. La bona notícia és que dos d’ells ja es troben a la fase final de la malaltia i pendents de tenir dues anàlisis negatives per poder ser donats d’alta.

Benazet ha admès que “estem en un punt de pic” de contagis, però ha assegurat, al mateix temps, que “ens veiem forts per controlar-lo”. El titular de Salut ha afirmat que, malgrat estar “tots estressats” la situació dista molt de “tenir un col·lapse del sistema sanitari”, circumstància que s’espera mantenir sempre que “tothom es quedi a casa i no s’exposi; és el medicament més efectiu que tenim”. Tot i això, el ministre ha deixat clar que “hem perdut tres persones i en perdrem més, perquè cap país, nosaltres tampoc, s’escaparà de passar moments durs”.

Sobre l’increment de positius, des del Govern s’entén que una part d’aquesta evolució a l’alça es deu al fet que “cada cop tenim més capacitat de fer tests”. Així, ha apuntat Benazet, “hem passat de 50 a 100 diaris i ara em diuen que podrem fer més de 100”. Tot i que el nombre de casos confirmat en comparació amb la població és alt, ha recordat que “no tenim col·lapsat el sistema sanitari” i ho ha atribuït al fet que s’està arribant a més base infectada que a altres països.

Benazet ha posat sobre la taula una dada que, al seu entendre, referma aquest argument. Així, mentre que el nombre de proves fetes a Alemanya és de 5.845 per cada milió d’habitants i a Corea del Sud, de 6.846, al Principat encara és més elevada. 7.036. “Hem fet més que els països que més en fan. Això, òbviament, fa que la nostra capacitat de diagnòstic sigui superior”, ha explicat, a la vegada que ha avançat que l’objectiu és “anar més enllà i fer més tests” i, després, “poder donar el tractament a tots els positius, inclosos els que estan en situació lleu, i als seus contactes”.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending