TV3 furgarà en la polèmica de l’avortament a Andorra

La televisió catalana emetrà el 3 de març en el marc del programa ‘Sense Ficció’ el documental ‘El mirall andorrà’, que analitza la situació que es viu al Principat amb la interrupció voluntària de l’embaràs

Una imatge del documental, amb la manifestació que va fer-se ara fa uns mesos.
Una imatge del documental, amb la manifestació que va fer-se ara fa uns mesos.

Andorra centrarà bona part de la nit temàtica sobre l’avortament que TV3 oferirà el dimarts 3 de març. En horari de màxima audiència, el canal català emetrà el documental ‘El mirall andorrà’, que analitzarà la situació d’aquest dret de les dones al Principat. Justament, un dels punts que es destacarà és el fet que la interrupció voluntària de l’embaràs és encara un delicge al país, amb risc de penes d’arrest i presó.

El documental està dirigit per Albert Segura i Anna Sanmartí i s’emetrà en el marc del programa ‘Sense ficció’. Des de TV3  es recorda que “a Andorra, l’avortament està prohibit en tots els supòsits, inclosos els casos de violació, de malformació del fetus o de risc per a la salut de la mare” i que el Principat és “amb Malta, l’últim reducte europeu que encara no ha despenalitzat la interrupció voluntària de l’embaràs, tot i la pressió, fins i tot, de les Nacions Unides”.

També es posa en relleu que “el codi penal andorrà preveu penes d’arrest, fins a tres anys de presó i cinc d’inhabilitació” i, per tant, “les dones andorranes que volen avortar i que s’ho poden permetre es veuen obligades a creuar la frontera per fer-ho als hospitals catalans o francesos, carregant amb un estigma i una criminalització que les aboca a la clandestinitat i les traumatitza, segons denuncien metges, associacions feministes i defensors dels drets humans”.

La producció inclourà sis testimonis reals de dones del país que han avortat

El documental vol explicar “què s’amaga darrere d’aquest anacronisme” i s’avança que “en el rerefons d’aquesta problemàtica hi ha els equilibris polítics d’aquest petit Estat en què el bisbe d’Urgell és, juntament amb el president francès, copríncep d’Andorra” i que “els antiavortistes alerten que la despenalització el faria abdicar i posaria en perill una figura que, des de fa set segles, garanteix la independència del país i que ara el papa Francesc es podria estar replantejant”.

El mirall andorrà’ inclourà testimonis de sis dones que han avortat i que ara s’atreveixen a explicar la seva vivència personal. També explicarà els casos de la Mireia, una menor víctima d’una violació que es va quedar embarassada i no va poder avortar, o el de l’Aina, amb una malformació greu del fetus i risc de morir durant el part. També es recull el neguit del personal mèdic, que denuncia la seva desprotecció legal, i la pressió del govern francès i de les institucions internacionals,  que assenyalen Andorra com l’últim punt negre al mapa europeu dels drets sexuals i reproductius.

Es tracta d’una producció de TV3 realitzada per Broadcaster que s’emetrà en el marc d’una nit temàtica sobre l’avortament, justament quan falten pocs dies per a la celebració del Dia Internacional de la Dona. Posteriorment, al programa ‘Món’, s’oferirà ‘Nosaltres parim. Però nosaltres decidim?’, que analitzarà l’evolució d’aquest dret a Espanya i als Estats Units.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending