Jutgen un antic auxiliar de la residència l’Albó acusat de maltractar dos usuaris

Responsables del centre afirmen que vexava els interns i, fins i tot, va practicar retencions incorrectes, fets pels quals la fiscalia demana 16 mesos de presó condicionals i 5 anys d’allunyament de les víctimes

Una imatge de la façana de la Fundació Nostra Senyora de Meritxell.
Una imatge de la façana de la Fundació Nostra Senyora de Meritxell. Toni Solanelles

El Tribunal de Corts jutja aquest dimecres un antic auxiliar de la residència l’Albó per haver, presumptament, maltractat dos dels usuaris del centre. En concret, els hauria vexat verbalment, se n’hauria burlat i hauria practicat contencions “discutible” a l’entendre de la directora de la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell. El processat ha negat aquest comportament, tot i admetre que algunes de les accions no eren “la millor forma” d’actuar, però ho ha justificat per l’agressivitat dels interns i per la manca d’eines i de formació per part de l’entitat.

La Fundació va presentar en el seu dia (juliol del 2016) una denúncia davant la policia arran de constatar el que consideraven “praxis que no són correctes”. En particular, durant l’interrogatori fet per la fiscalia a l’acusat, s’han posat sobre la taula el fet que els agafava objectes personals dels usuaris i els feia burla dient que no els hi tornaria, haver llançat aigua a un d’ells o haver-lo llançat a terra i subjectar-lo posant-li el genoll al coll. Aquestes situacions haurien estat explicades per infermeres, comentaris a partir dels quals l’entitat va decidir actuar.

El processat ha argumentat que els dos usuaris eren especialment agressius i que no tenien altres eines o mecanismes, malgrat haver-los demanat durant cinc anys, per contenir-los de forma adequada

L’antic auxiliar ha volgut posar en relleu que els dos interns objecte dels presumptes maltractaments, per la seva patologia -un trastorn d’autisme molt pronunciat-, eren molt “agressius”. Ha arribat a assegurar que els episodis violents es produïen “gairebé cada dia” i que eren “molt difícils de controlar”. Per defensar aquesta afirmació, el seu lletrat ha recorregut a diferents informes sobre incidents protagonitzats pels dos usuaris.

Ja sobre els fets pròpiament jugats, el processat ha admès, per exemple, que va llançar aigua a un d’ells, tot indicant que volia evitar que colpegés una companya. “Potser no va ser la millor manera, però vaig aconseguir evitar l’agressió”, ha apuntat.

L’acusat també ha lamentat la “manca de mitjans i eines” amb què havien de fer la tasca de control i atenció a un nombre elevat d’intens. “Durant cinc anys els vam demanar i no se’ns va donar cap”, ha afirmat, tot assegurant que “molts companys van acabar de baixa laboral”. De fet, ha arribat a parlar de “casos molt greus” i d’una “situació gairebé de supervivència”.

La versió, però, era ben diferent de la que han aportat a la vista tant la directora de la Fundació Nostra Senyora de Meritxell, Celine Mandicó, com altres treballadores del centre. Així, Mandicó ha deixat clar que si es va presentar la denúncia era per la convicció que “hi havia unes actituds que, independentment de la formació que es donés al treballador, no poden ser permeses perquè es vulneren els drets de les persones amb discapacitat”. Tot i això, sí que ha admès que al processat se’l va acomiadar però no de forma disciplinària. “Segons l’informe de l’advocat havien passat una sèrie de mesos i la causa podria estar prescrita. Per això es va fer un acomiadament no causal”, ha apuntat.

Al judici han declarat altres treballadores del centre, que han expressat el malestar que els generava la forma de fer de l’acusat: “No són formes de procedir i menys amb persones d’aquestes característiques; ho vaig percebre com un maltractament”, ha indicat una d’elles

Al judici també han declarat companyes de l’acusat que han deixat clar que la forma de fer els va generar malestar. Així, en el cas de l’episodi del llançament d’aigua, una d’elles ha afirmat que l’usuari “estava enfadat però no agitat” i “no volia agredir ningú”. En canvi, el processat també l’hauria agafat pel coll de manera incorrecta. “Era una situació que, penso, es podria haver reconduït amb una contenció verbal”, ha comentat.

Un altre dels incidents hauria acabat amb la reducció a terra, genoll al coll inclòs segons la testimoni, d’un dels dos usuaris. La infermera ha admès que s’havia agressiu després de rebre insults i una empenta per part de l’acusat. “Aquell dia vaig marxar especialment afectada. Això no són formes de procedir i menys amb persones d’aquestes característiques. Ho vaig percebre com un maltractament”, ha relatat davant el Tribunal.

Des del ministeri fiscal, es té la intenció de demanar una condemna pel delicte de maltractament, agreujat pel fet de cometre’l sent la víctima una persona especialment vulnerable. Per això, la qualificació provisional reclama 16 mesos de presó provisionals i una ordre d’allunyament dels dos usuaris per cinc anys. En canvi, no es preveu, almenys en un primer moment, cap inhabilitació. Des de la defensa es demanarà l’absolució.

Comentaris (3)

Trending