La rehabilitació de l’Hotel Casamanya haurà de mantenir l’aparença de les façanes nord i oest

El Govern ha convocat un concurs d’idees amb 16.000 euros en premis que busca l’arquitecte per dur a terme la redacció del projecte d’adequació de l’edifici, on es podran eliminar elements afegits que “distorsionen la imatge”

L'hotel Casamanya.
L'hotel Casamanya. Altaveu

Es comença a emprendre el camí de debò per convertir l’històric edifici de l’Hotel Casamanya en el ministeri de Medi Ambient. Per fer-ho, el Govern ha convocat un concurs d’idees per a la seva rehabilitació, amb l’objectiu de trobar l’arquitecte que pugui redactar el projecte. S’ofereixen, per tant, 16.000 euros en premis. Entre els diferents criteris per a l’actuació que s’ha de dur a terme, hi ha coses permeses, i altres que no. Es vol mantenir l’essència de l’edifici, sobretot conservant les façanes més significatives, però es podran eliminar elements que “distorsionen la imatge”.

Els criteris de rehabilitació de l’Hotel Casamanya que s’han adjuntat al plec de bases del concurs d’idees són clars i específics: “caldrà tenir en compte les particularitats del conjunt”. Pel que fa a l’edifici original, a les façanes, que és la part més visible, es divideix en dos grups. Les nords i oest hauran de mantenir el seu protagonisme, com a principals de la instal·lació. S’assenyala, per tant, “que la intervenció no ha d’alterar la jerarquia de les façanes”. El que es permetrà en aquest cas serà “eliminar els elements afegits que distorsionen la imatge de l’hotel i no són necessàries”. Com a exemple es posen les dues xemeneies de la façana sud.

A les nord i oest, però, la proposta haurà de mantenir la configuració actual, mantenint l’aparença exterior. Per tant, com s’ha indicat anteriorment, les altres dues façanes seran més susceptibles de patir modificacions. La justificació que es dona és que “no presenten valors especials que calgui conservar, i més tenint en compte que ja han estat modificades en el passat i no conserven la seva composició original”. Alguns dels elements que s’han considerat “singulars” són els balcons, on les baranes, la fusteria o  la pedra de granit hauran de mantenir el disseny original i, en alguns casos, també els materials.

Així mateix, pel que fa a l’edifici annex, que forma el conjunt del garatge i l’ampliació existent, s’ha considerat que l’únic element que conserva un interès patrimonial és la façana que dona al carrer. De fet, dona continuïtat a la principal de l’hotel i es preservarà la configuració. Tot i això, es té en compte que es troba en mal estat i que, en cas de ser necessari, es podrà desmuntar per tornar-la a refer “conservant els carreus de granit, replicant les obertures i recuperant la imatge original”. La resta del conjunt, però, no té cap element que justifiqui la conservació.

L’interior de les instal·lacions es permetrà que es puguin modificar les particions, sempre respectant l’esquema estructural de l’edifici. Els espais que haurà de comptar es dividiran en tres funcions principals. D’una banda, per al ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat es destinaran més de 800m2. Quedaran dividits entre els serveis per al ministre o ministra, l’administració, les direccions, el departament de Medi Ambient, l’oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, el departament d’Agricultura i diverses sales de reunions. De l’altra, el comú comptarà amb una àrea de recepció i una de despatxos. Per últim, el Quart tindrà accés directe des de la via pública de forma independent de l’accés a la resta de l’edifici. Tindran 60m2 aproximadament dividits entre un despatx, un arxiu i una sala de reunions.

16.000 EUROS EN PREMIS PER AL CONCURS D’IDEES

Aquestes seran les directrius que haurà de seguir el guanyador del concurs d’idees que s’ha convocat, i que començarà els treballs de redacció del projecte a partir de la data en què rebi la comunicació del ministeri. Abans, però, haurà de ser escollit per un jurat format per membres del Govern, del comú, del Quart i del Col·legi Oficial d’Arquitectes. En total hi haurà 16.000 euros que es repartiran en cinc premis. El primer serà el treball guanyador que rebrà 8.000 euros i, si el Govern ho aprova, serà l’encarregat de la redacció del projecte i la direcció d’obres. El segon classificat tindrà una recompensa de 4.000 euros, el tercer de 2.000, i el quart i el quint, de 1.000 euros.

 

Comentaris

Trending